Så, hva er det viktigste å vite om passord?

De fleste av passordene du bruker hver dag er ikke nødvendigvis sikre eller umulige å bryte. Det er viktig å ha i bakhodet. Det er derfor smart å lage passordene dine så vanskelig og tidkrevende å hacke som mulig. Da er det større sjanse for at nettkriminelle gir opp og går videre til et annet, enklere offer.

Det er både tidkrevende og dyrt å drive hacking av passord, og en nettkriminell vil derfor se etter passord som gjør minst mulig motstand og kaster bort minst mulig tid. Målet deres er tross alt å være så raske og effektive som mulig.

LES OGSÅ: Slik sikrer du ditt hjemmekontor for angrep

Men hva definerer et sterkt og et svakt passord?

Jo lenger et passord er, desto sterkere antas det å være. Det er derfor anbefalt å ha minst 12-15 bokstaver, tall og tegn i passordet ditt. Det burde helts inneholde følgende:

  • Spesialtegn: (! @ # ? osv)
  • Tall
  • Store og små bokstaver om hverandre
  • Alt i en randomisert rekkefølge
  • Og husk: du kan bruke mellomromtasten i passordet.

For å gjøre passordet enda sterkere kan du jo vurdere å skrive det på dialekt, eller legg inn noen skriveleifer som kun du husker. Men det er ikke alltid bare-bare å huske alle passord da, men da kan vi anbefale en passord manager. Mer om det snart.

Et svakt passord er derimot kort og ofte åpenbart – som for eksempel spesifikke datoer, navn på barna dine, favorittlaget eller noe som ligner på epostadressen din. Disse eksemplene bør alle unngås. 

Det er heller ikke anbefalt å bytte passord for ofte, med mindre du tror eller vet det er god grunn til det. Å bytte passord for ofte fører nemlig som regel til dårlige og svake passord, da mange velger passord lignende det forrige eller tar andre late utveier. 

Så hva er en “passord manager” og hvordan kan jeg bruke det?

Eksperter anbefaler vanligvis at du bruker en “passord manager”, da det nærmest er umulig å ha komplekse, unike og forskjellige passord overalt der innlogging er påkrevd, og ikke minst at du husker alle. For – du skal aldri bruke det samme passordet overalt..

Passord manager

Men igjen, hva er en passord manager? Jo, en passord manager er et program hvor brukere kan oppbevare alle sine passord og innloggings-informasjon, eller få generert nye passord, for alle sine ulike innlogginger på nett. Alt du selv trenger å huske er “masterpassordet”, altså passordet du bruker for å logge inn i passord manageren.

Som en liten bonus er de fleste passord managerne i dag, i likhet med Tripletex, skybaserte. Med andre ord: du kan logge inn i brukeren din uansett hvor du er og på hvilken som helst enhet. Og som regel er disse som regel gratis eller veldig billig. Vinn-vinn!

Det finnes en god del leverandører av passord manager å velge mellom, så du burde alltid ta deg tid til å undersøke og finne den som passer best for deg og dine behov. Noen eksempler på passord managere er “Lastpass” og “1password.com”. 

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.