Hva: Regjeringen har lansert en kompensasjonsordning for næringslivet. Denne skal bidra til å dekke faste kostnader for foretak som har hatt et omsetningsfall på minst 30 %. I tillegg er det foreslått en statlig lånegaranti til bedrifter som står overfor en akutt likviditetsmangel grunnet koronasituasjonen.

For hvem: Foretak som er rammet økonomisk av virusutbruddet

Inntektskompensasjon for bedrifter 

For å unngå at bærekraftige bedrifter går konkurs som følge av virusutbruddet er det lansert en ny ordning som lar bedrifter som er rammet økonomisk av koronasituasjonen søke om å få dekket sine faste kostnader. 

For å kunne søke om kompensasjon fra staten må bedriften ha minst 30 prosent omsetningsfall som følge av utbruddet. Ordningen skal bidra til å dekke “uunngåelige” kostnader, knyttet til for eksempel regnskapstjenester, husleie, strøm og kommunale avgifter. 

Størrelsen vil avhenge av hvor mye omsetningen har falt, størrelsen på bedriftens faste kostnader, og om man er pålagt å stenge av staten. Det ble åpnet for søknader 18. april.

LES OGSÅ: Fra fysisk butikk til nettbutikk på rekordfart

Med og uten næringsforbud

Ordningen vil treffe ulikt, avhengig av om staten har pålagt bedriften å stenge eller ikke. 

De som er ilagt næringsforbud vil få dekket inntil 90 % av sine uunngåelige, faste kostnader. Alle andre bedrifter som har hatt en stor reduksjon i omsetningen, 30 % eller mer, men som ikke er pålagt å stenge vil få en lavere kompensasjon. 

Statlige lånegarantier for rammede bedrifter

Myndighetene har etablert en statsgaranti på 90 prosent for bedrifter som er rammet økonomisk av virusutbruddet. Dette er en midlertidig ordning som skal bøte på konsekvensene av koronasituasjonen. For å sikre at tiltaket treffer næringslivet som tiltenkt er det satt opp en rekke vilkår som må oppfylles for å motta et statsgarantert lån. 

Det vil kun gis lån til bedrifter som under normale markedsforhold forventes å være lønnsomme. I tillegg må bedriften stå overfor en akutt likviditetsmangel som følge av koronautbruddet. Dette innebærer at bedriften ikke har tilgang til andre finansieringsalternativer for å sikre videre drift. 

Bankene styrer selv ordningen, og bedriftene behøver ikke søke andre steder for å kvalifisere. Ordningen er allerede i bruk, ta kontakt med din bank for mer informasjon.

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Andre relevante artikler

Ta skattegrep før nyttår og styr unna økt utbytteskatt

Innlegget er skrevet av Trygg-Økonomi ASTrygg-Økonomi betjener små og mellomstore kunder i de fleste bransjer og har kontor sentralt i Tromsdalen. Ønsker du en ryddig og oversiktlig økonomi i din…

Les mer

Derfor bør du bruke en password manager

I løpet av en helt vanlig dag logger vi på mange forskjellige kontoer og plattformer, både i løpet av arbeidstiden og privat. Flere undersøkelser viser at gjennomsnittspersonen har rundt 100-150…

Les mer

Bytte lønnssystem – dette sier regnskapsbyrået om Tripletex lønn

For mange er lønnssystemet de bruker i dag i ferd med å gå ut på dato. Men likevel er det en del som kvier seg for å bytte lønnssystem. Vi…

Les mer