Hva: Regjeringen har lansert en kompensasjonsordning for næringslivet. Denne skal bidra til å dekke faste kostnader for foretak som har hatt et omsetningsfall på minst 30 %. I tillegg er det foreslått en statlig lånegaranti til bedrifter som står overfor en akutt likviditetsmangel grunnet koronasituasjonen.

For hvem: Foretak som er rammet økonomisk av virusutbruddet

Inntektskompensasjon for bedrifter 

For å unngå at bærekraftige bedrifter går konkurs som følge av virusutbruddet er det lansert en ny ordning som lar bedrifter som er rammet økonomisk av koronasituasjonen søke om å få dekket sine faste kostnader. 

For å kunne søke om kompensasjon fra staten må bedriften ha minst 30 prosent omsetningsfall som følge av utbruddet. Ordningen skal bidra til å dekke “uunngåelige” kostnader, knyttet til for eksempel regnskapstjenester, husleie, strøm og kommunale avgifter. 

Størrelsen vil avhenge av hvor mye omsetningen har falt, størrelsen på bedriftens faste kostnader, og om man er pålagt å stenge av staten. Det ble åpnet for søknader 18. april.

LES OGSÅ: Fra fysisk butikk til nettbutikk på rekordfart

Med og uten næringsforbud

Ordningen vil treffe ulikt, avhengig av om staten har pålagt bedriften å stenge eller ikke. 

De som er ilagt næringsforbud vil få dekket inntil 90 % av sine uunngåelige, faste kostnader. Alle andre bedrifter som har hatt en stor reduksjon i omsetningen, 30 % eller mer, men som ikke er pålagt å stenge vil få en lavere kompensasjon. 

Statlige lånegarantier for rammede bedrifter

Myndighetene har etablert en statsgaranti på 90 prosent for bedrifter som er rammet økonomisk av virusutbruddet. Dette er en midlertidig ordning som skal bøte på konsekvensene av koronasituasjonen. For å sikre at tiltaket treffer næringslivet som tiltenkt er det satt opp en rekke vilkår som må oppfylles for å motta et statsgarantert lån. 

Det vil kun gis lån til bedrifter som under normale markedsforhold forventes å være lønnsomme. I tillegg må bedriften stå overfor en akutt likviditetsmangel som følge av koronautbruddet. Dette innebærer at bedriften ikke har tilgang til andre finansieringsalternativer for å sikre videre drift. 

Bankene styrer selv ordningen, og bedriftene behøver ikke søke andre steder for å kvalifisere. Ordningen er allerede i bruk, ta kontakt med din bank for mer informasjon.

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Andre relevante artikler

Frigjør tid med komplett økonomisystem – 5 gode grunner til å bruke Tripletex

Ta presise beslutninger og bedre lønnsomheten i din bedrift! Med Tripletex får du et komplett økonomisystem med et funksjonsrikt prosjektverktøy innebygd. Frigjør tid i arbeidshverdagen og få den fleksibiliteten du…

Les mer

Cyber security: Bug Bounty-program

Joda, det er sant. Dette er faktisk en veldig bra måte å få innsikt i hvorvidt nettkriminelle med onde intensjoner kan hacke sin vei inn i bedriftens informasjon, eller ei.…

Les mer

Prosjektverktøy og økonomisystem i ett – 5 gode grunner til å bruke Tripletex

Håndverker? Før timer og utlegg på farten! Med et godt prosjektverktøy og regnskapet i lomma har du alltid oversikt over lønnsomheten i din bedrift. Her er fem gode grunner til…

Les mer