PlayPulse satser på hjemmetrening etter turbulent oppstart

– Det har vært en krevende oppstart. Man må være både utholdende og endringsvillig for å komme til et punkt på reisen der alt virker åpenbart, sier Erling Magnus Solheim, daglig leder i PlayPulse. Bedriften ble etablert sommeren 2017.

I startupfasen har de peilet seg inn på både B2B-markedet, det offentlige og en stor satsning i Kina. Betydelige utfordringer underveis har gjort at de har endret planene sine flere ganger – med imponerende fart og pågangsmot.

Kombinerer gaming med trening

Hvordan kan man bruke interessen for gaming til å gjøre kondisjonstrening morsommere? Det var utgangspunktet for masteroppgaven som senere ble til PlayPulse. 

Gamingsykkelen gjør det gøy å trene. Foto: PlayPulse

Gamingsykkelen de utvikler har kontrollere på styret og en integrert PC med touchskjerm. For å komme deg gjennom spillene må du tråkke på, men det er lett å glemme at du trener kondisjon samtidig. Det har vist seg å engasjere både barn og voksne.

– Da jeg ble med på dette ble jeg bergtatt av den forretningsmessige muligheten og hvordan vi kan gjøre en forskjell i folks liv i stor skala, forteller daglig leder, Erling Magnus Solheim. 

Å finne riktig marked

Fedme er en økende utfordring som flere offentlige instanser ønsker å løse. Mange unge bruker mye tid på å game, men skjermtid i seg selv er ikke nødvendigvis skadelig viser en studie fra 2021. Derimot må tiden barn (og voksne) sitter stille reduseres. 

Treningsglede for alle, uansett alder

PlayPulse har hatt flere vellykkede samarbeid og prøveprosjekter med både kommuner, sykehus og skoler. Et av samarbeidene var med en skoleklasse som fikk teste syklene to ganger i uka i 6 uker. Blant elevene var en 13-åring som ikke fant seg til rette på fotballbanen og som sjelden trente. 

I løpet av prøveperioden fikk han bedre selvtillit og endte opp med å lede og guide de andre elevene, i tillegg til at han kom i bedre form og begynte å trene regelmessig. Også etter at perioden var over.


Da jeg ble med på dette ble jeg bergtatt av den forretningsmessige muligheten og hvordan vi kan gjøre en forskjell i folks liv i stor skala

Erling Magnus Solheim, Playpulse

Samarbeidet ble en slags driver for startupen, og et tydelig signal om at produktet var levedyktig. De fikk støtte fra forskningsrådet og landet samtidig sin første investeringsrunde. Men å bygge virksomhet på å selge til det offentlige viste seg å være vanskelig, da prosessene kan være både langvarige og tidkrevende. For å unngå en likviditetskrise og sikre omsetning, var de avhengige langt raskere salg og høyt volum.

Dette ble starten på en turbulent periode for PlayPulse.

Storsatsning i Kina

– Muligheten for å satse i Kina kom på et tidspunkt der vi var nesten tomme for penger, sommeren 2019. Vi hadde blitt pitchet inn til en aktør som skulle satse bredt og lansere aktivitetssentre for barn og unge over hele landet, forteller Erling.

Med nye investorpenger i lomma flyttet PlayPulse hele teamet til Kina den høsten for å være tett på prosessen. Det tok 3 måneder å gjøre produktet klart for lansering, med kinesisk språk og bak kinesisk brannmur. Og i midten av desember 2019 sto den første sykkelen klar for å bli testet.

Samtidig kom de første nyhetene om covid19 og situasjonen utviklet seg raskt. Etter hvert som myndighetene begynte å stenge ned hele byer, så teamet seg nødt til å reise hjem til Norge. 

Prosjektet i Kina ble lagt på is.

Les også: 5 tips til oppstartsbedrifter fra en erfaren gründer

På vei inn i treningsbransjen

Daglig leder i PlayPulse, Erling Magnus Solheim
Erling Magnus Solheim er daglig leder i PlayPulse.

– Det er viktig å bevare en grunnleggende optimisme underveis, selv når det ikke går så bra, sier Erling Magnus. – Men samtidig er det nok en del gründere som bare kjører på uten å reflektere over om det egentlig er hold i forretningsmodellen. Selv om jeg har tvilt noen ganger så er veien mot suksess nå tydeligere enn noen gang, smiler han.

Da teamet kom hjem igjen til Norge, brukte de 4 uker på å vri seg vekk fra Kinasatsningen og entre et nytt marked. På det tidspunktet hadde ingen forutsett av Covid19 skulle spre seg slik det gjorde på verdensbasis. Frem til mars 2020 jobbet teamet knallhardt for å satse mot treningssentre, og var på godt på vei inn i bransjen.

Men pandemien satte nok en stopper for startupen. Og det er her vi kommer til det punktet på reisen der alt ble tydelig og PlayPulse peilet ut sin nåværende retning.

Viktig med effektive systemer

I en startup kan riktige prioriteringer være avgjørende for å lykkes. Tiden bør brukes på å skape inntektet og vekst. Derfor er det både smart og tidsbesparende å ha effektive systemer og god oversikt over regnskapet og økonomien fra første dag.


– Tripletex har vært med oss hele veien som en ryggmarg i bedriften – og der kommer vi til å bli.


Regnskapsprogrammet Tripletex passer for alle norske bedrifter, og er laget slik at kunder kan vokse med systemet. – Vi er og har hele tiden vært opptatt av å lage en løsning som gjør at gründere og bedriftseiere kan fokusere på utvikling og vekst, mens Tripletexløsningen tar hånd om regnskapsdelen og det administrative, sier Hege Oustad, daglig leder i Tripletex.

– Etter hvert som vi skalerer opp kompleksiteten og selger internasjonalt til mange konsumenter, så blir jo systemer viktigere og viktigere. Tripletex har vært med oss hele veien som en ryggmarg i bedriften – og der kommer vi til å bli. Alt er sømløst og det er helt avgjørende for at vi skal kunne skalere så raskt som det vi har tenkt til å gjøre, sier Erling Magnus.

Hjem i folks stuer

– Hjemmetrening var noe vi ville gjøre i utgangspunktet, og med pandemien ble det veldig tydelig at det er det som gjelder. Det er også en del oppmerksomhet rundt det i investorverden, sier Erling Magnus. Våren 2021 hentet de inn 16 millioner kroner for å satse mot privatmarkedet. 

Oppstart-bedrift PlayPulse sin gamingsykkel.
Bevegelsesglede – produktene rulles snart ut til sluttkunder i USA og Norge.

De bygger hele produktet selv, og jobber nå med å gjøre klar hardware for masseproduksjon. Det er fremdeles en del ting som er krevende som følge av Covid, som frakt og å få tak i materialer og pc komponenter. Men med god fremdrift på produktutvikling er startupen snart klare for å rulle ut de første syklene.

5 år etter oppstarten har PlayPulse vokst til 13 ansatte, og planlegger for å doble antallet i løpet av året. Planen er å etablere seg i USA, siden markedet er stort og homogent, noe som gjør det enklere enn å satse enn i eksempelvis Europa. – Dessuten er det mer vekstkapital for denne type caser da de har sett lignende suksesser de siste årene, sier Erling Magnus.

Forhåndssalget er i gang, og nå jobbes det med å få klart produktet som skal sendes ut til sluttkundene. I løpet av høsten 2022 er syklene klare for å entre hjemmene til folk over hele USA og Norge. Målet er å gi millioner av mennesker bevegelsesglede innen 10 år, og det hele begynner nå.  

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.