I snart 8 år har Kristoffer Evang drevet med produksjon av spekemat på Ask Gård Foredling. Det som startet som en liten hobbybedrift, holder fortsatt koken i dag med fire ansatte og en høyere etterspørsel enn noen gang.

— Et snaut år inn i driften så vi at dette var etterlengtet mangelvare på markedet. Noe feinschmeckerne jaktet, forteller Kristoffer ivrig. 

Produktene fra Ask Gård er inspirert av Italia, med et stort fokus på at råvarene og produktene de leverer skal være av øverste klasse. Og for å få til det står dyrevelferd ekstremt høyt oppe på listen til Kristoffer og Ask Gård. 

Topp 5 på grisevelferd

Tidligere i sommer var nettopp dette et hett tema i en NRK reportasje – grisenes levekår på gårder og produksjoner rundt om i landet. Ask Gård havnet på topp 5-listen over gårder i Norge hvor grisene lever et godt liv. 

Lykkelige griser er første prioritet på Ask Gård

— Her lever grisene våre fritt ute, slik de vanligvis ville gjort, legger Kristoffer til, og forteller videre at de har aller, aller størst fokus på at grisene skal leve et så godt liv som mulig frem til den dagen de blir mat. 

Kombinasjonen dyrevelferd og fokus på høy kvalitet har ført til at Ask Gård i dag leverer produkter til 400 delikatessebutikker og 200 dagligvarebutikker i hele landet – fra helt nord, til helt sør i landet. Men slik har det ikke alltid vært.

Konkurrerte seg opp og frem

Til å starte med leverte Ask Gård kun spekemat til et knippe utvalgte restauranter og delikatessebutikker. Deres vekststrategi var å gjøre produktene kjente og ettertraktet ved å vinne flest mulig konkurranser, og score høyest mulig stjerne hos toppkokkene.

— Hvis kokkene synes produktet du lager er bra, blogger de gjerne om det og forteller om det på menyen sin. Når det blir gjort nok ganger, plukkes det opp av delikatessebutikkene. Og når de begynner å selge det, vil dagligvare etterhvert henge seg på, forteller Kristoffer.

Og strategien har fungert bra for Ask Gård. De har vunnet flere nasjonale og internasjonale konkurranser for produktene sine, og flere av Norges beste restauranter, som Michelin restauranten Re-naa i Stavanger, plukket tidlig opp produktene deres.

— Vi leverer faktisk også til det Norske Slott, legger han stolt til, og forteller at det er samarbeid som dette som gjorde at ballen sakte begynte å rulle.

Nå går driften som aldri før og Ask Gård utvider med nye produksjonslokaler på 1200 kvm2 som straks står klart. Dette vil gi Ask Gård muligheten til å produsere 10 ganger så mye som de allerede produserer i dag, kan Kristoffer fortelle. 

Stålkontroll på varelageret

Med så mye kjøtt og råvarer under konstant produksjon er det avgjørende for Ask Gård å ha stålkontroll på varelageret — hva er under tilvirkning, hva finnes klart på lager og hvilke produkter kan sendes ut med det samme? 

— Dette har vært viktig, selvfølgelig økonomisk for vår del, men også for kundene våre – at de slipper å bestille råvarer vi ikke har tilgjengelig før om noen dager, for eksempel.

Heldigvis kom Kristoffer over FactoryTalk lagerstyring fra Lexit. De leverer et system for lager og logistikk som har mange gode løsninger som gir Ask Gård stålkontroll på alt innen lagerstyring og beholdning. 

Og som en stor bonus er FactoryTalk koblet opp mot Tripletex. For Kristoffer og Ask Går var dette et “must”, da det var uaktuelt å gå over til et nytt økonomisystem. 

— Vi har brukt Tripletex i mange år, og er storfornøyd. Det er brukervennlig for meg som ikke er regnskapsfører, men likevel ønsker å gjøre noe av regnskapet selv, forteller Kristoffer.

Videre kan han fortelle at de bruker regnskapsfører på de delene av regnskapet hvor han selv ikke strekker helt til. Brukersnittet i Tripletex er nemlig skapt for denne kombinasjonen – litt selv, litt regnskapsfører. Og kobler man da i tillegg på FactroyTalk lagerstyring fra Lexit, får man en veldig god løsning for regnskap kombinert med lager og logistikk.

SE OGSÅ: systemer koblet opp mot Tripletex

Ser lyst på fremtiden

Også Lexit så verdien av denne kombinasjonen. Tripletex sin vekst i bransjen for næringsmiddelproduksjon gjorde at Lexit selv tok initiativ og kostnaden forbundet med å lage et API som kobler løsningene sammen.

Daglig leder på Ask Gård, Kristoffer.

Per i dag kan Kristoffer informere om at integrasjonen ikke er 100 % optimal enda, men han ser lyst på fremtiden:

— I dag bruker vi integrasjonen litt delvis; vi bruker varemottak og ordrebestilling, og vi bruker den til å hele tiden kunne se hva vi har på lager. Der det skurrer er mangelen på underkategorier per produkt i Tripletex, men det har jeg blitt fortalt og lovet at de jobber med.

Videre forklarer Kristoffer at integrasjonen har gjort det enklere å effektivisere flere oppgaver. Skal han eksempelvis gjøre endringer på et produkt som endrer gram eller næringsinnhold, kan han gjøre disse i Tripletex. 10 sekunder senere er de samme endringene å se i FactoryTalk.

— Slike automatiske oppdateringer gjør jo at du slipper å oppdatere flere steder, og minsker sjansene for å gjøre feil. Det er veldig praktisk og har vært til stor hjelp for oss, avslutter Kristoffer.

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Andre relevante artikler

Slik bidrar Trefadder og timeføring i Tripletex-appen til et bedre klima

Timeføring gir ikke bare din bedrift løpende oppdatert oversikt – det kan også bidra til planting av trær, bedre klima og lokale arbeidsplasser. Trefadder har plantet Norges første kommersielle klimaskog.…

Les mer

Enklere regnskap for din bedrift – uansett hvor du er

Vi elsker ferie, nye opplevelser og late dager. Men hva om idyllen blir brutt fordi du glemte noe før du dro på ferie? Med kontoret i lomma kan du slappe…

Les mer

ERP-system – derfor bør du samle alle dine prosesser på ett sted

ERP-system, økonomisystem, forretningssystem – kjært barn har mange navn. Kort fortalt samler du en rekke systemer din bedrift trenger i en og samme løsning. Alt fra regnskap, faktura, lønn, timeføring…

Les mer