En person med bollefrisyre holder dokumenter og ser på en moderne kontorbygning i glass omgitt av grøntområder.

Hva er bærekraftsrapportering?

Bærekraftsrapportering handler om å gi en oversikt over hvordan bedriften påvirker miljøet, samfunnet og økonomien. Denne typen rapportering hjelper selskaper med å vise hvordan de arbeider for å oppnå bærekraftsmål, som kan omfatte alt fra reduksjon av CO2-utslipp og ansvarlig ressursbruk til sikring av menneskerettigheter og god virksomhetsstyring.

Rapporteringen er særlig viktig i lys av nye EU-reguleringer som trer i kraft allerede i 2024, gjennom direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).  

Hva er CSRD?

CSRD, eller Corporate Sustainability Reporting Directive, er et EU-direktiv som ble vedtatt i 2022 for å standardisere og utvide kravene til bærekraftsrapportering for selskaper. 

Direktivet gjelder i første omgang for store og børsnoterte selskaper, men vil også omfatte mindre bedrifter over tid. Under CSRD må selskaper rapportere om miljømessige, sosiale og styringsmessige forhold (ESG) med fokus på både hvordan deres virksomhet påvirker bærekraft og hvordan bærekraftsforhold påvirker selskapet. Rapporteringen skal følge spesifikke europeiske standarder og må revideres av en ekstern revisor. 

Formålet med direktivet er å forbedre transparens og pålitelighet i bærekraftsinformasjon, noe som skal bidra til en mer bærekraftig økonomi og bedre beslutninger for investorer og andre interessenter.

6 grunner for å komme i gang med bærekraftsrapportering

Konkurransefortrinn: Selv om mange små og mellomstore bedrifter i dag ikke er direkte underlagt krav om bærekraftsrapportering, kan bærekraftsrapportering gi et konkurransefortrinn. Bedrifter som kan dokumentere bærekraftig praksis, har bedre sjanser for å tiltrekke seg kunder, spesielt i leverandørkjeder der store selskaper krever bærekraftsdata fra sine leverandører.

Regulatoriske krav: Selv om små og mellomstore bedrifter kanskje ikke direkte omfattes av de strengeste bærekraftskravene, kan du indirekte bli påvirket gjennom større selskapers krav til sine leverandører.

Tilgang til finansiering: Bærekraftsrapportering kan åpne dører til grønne lån og andre finansieringsordninger som belønner miljøvennlig praksis. Banker og investorer etterspør i økende grad informasjon om bærekraft, for å kunne tilby gunstige finansieringsvilkår.

Offentlige anskaffelser: I 2024 vil klima- og miljøhensyn vektes med minst 30 % i alle offentlige anskaffelser i Norge. Bedrifter som ønsker å delta i offentlige anbud, må mest sannsynlig kunne dokumentere sin bærekraftspraksis gjennom rapportering.

Kundelojalitet og omdømme: Forbrukere er i økende grad opptatt av bærekraft, og bedrifter som kan vise til ansvarlig praksis, har større sjanse for å bygge kundelojalitet og styrke sitt omdømme i markedet.

Langsiktig bærekraft: Ved å rapportere på bærekraft, kan du få bedre oversikt over egne miljømessige, sosiale og styringsmessige utfordringer. Dette gjør det lettere å identifisere forbedringsområder, redusere risiko og styrke bedriftens langsiktige bærekraft og lønnsomhet.

Integrasjoner til Tripletex som kan hjelpe deg

Når det kommer til bærekraftsrapportering, kan riktige verktøy og systemer gjøre hele prosessen mer effektivt og enkelt. Tripletex tilbyr integrasjoner som kan hjelpe deg med å samle inn, analysere og rapportere bærekraftsinformasjon på en enkel og strukturert måte. Se alle integrasjoner.

Lykke til med bærekraftsrapporteringen! 

En mann og en kvinne sitter ved et skrivebord på et kontor, ser på en dataskjerm og smiler. Ulike kontorrekvisita og en plante står på pulten.

Prøv Tripletex gratis i 14 dager!

Over 130 000 bedrifter bruker Tripletex, og det er ikke uten grunn! Prøv du også – uforpliktende og kostnadsfritt.