Cecilie snakker om skattemeldingen. Her står i en trapp med en plante i forgrunnen.

Årsoppgjøret kan gjerne beskrives som nyttårsaften for regnskapet, selv om mange næringsdrivende assosierer det med alt annet enn fest og fyrverkeri.

– Vi forstår at prosessen kan være tidkrevende og noe mange gruer seg til. Målet er å revolusjonere måten å jobbe med årsoppgjør på, ved å gjøre det mer brukervennlig og automatisert, sier Cecilie Sofie Fjellholt, produktsjef for årsoppgjør i Tripletex.

Men hva skjer hvis du prøver å levere skattemeldingen på den gamle måten når fristen nærmer seg?

– Hvis du logger deg inn på Altinn mot slutten av mai for å fylle ut skjemaer, blir du nok overrasket. Da vil du nemlig finne ut at det ikke er mulig.

Er det mulig å søke om utsettelse?

– Ja, og om du ikke rekker å levere innen fristen bør du søke om utsettelse, som gir deg 30 dager ekstra. Hvis ikke risikerer du tvangsmulkt på 638,50 kroner pr dag, inntil du leverer riktige opplysninger til Skatteetaten.

Fjellholt har, sammen med utviklingsteamet i Tripletex, lenge jobbet for å levere en løsning som gjør det enkelt for kundene å fullføre et årsoppgjør. Å fokusere på forenkling, smarte løsninger og å skape en unik brukeropplevelse for kunden har gitt resultater.

Medlemmene til Regnskap Norge har kåret Tripletex til det best likte skybaserte årsoppgjørsprogrammet.

Her forteller Cecilie Sofie Fjellholt bakgrunnen for endringene som påvirker norske selskaper. Under får du hennes 5 tips til årsoppgjøret.

Samle regnskap og årsoppgjør

Etter å ha jobbet med regnskapssystemer i over syv år, er ikke Fjellholt i tvil.

– Mange vil få en mye enklere hverdag når de får årsoppgjør og regnskap i ett system, sier hun og fortsetter:

– Det gir deg en helt annen oversikt og kontroll over bedriften, og systemet sørger for at du rapporterer riktige opplysninger. Det vil være veldig tidsbesparende.

Tripletex er et alt i ett-system som kan tilpasses og skaleres opp og ned ettersom behovene endrer seg. Du betaler med andre ord kun for det du trenger. Systemet automatiserer flere oppgaver for deg, slik at du slipper å gjøre dem selv.

Ikke vent

Ikke utsett jobben med årsoppgjøret. Mye er nytt både med tanke på hva som skal rapporteres og hvordan ting skal rapporteres til Skatteetaten, og du bør derfor ta deg ekstra god tid.

– Vi opplever at de fleste venter til etter 25. mai før de starter – selv om fristen er 31. mai. Fordi det er mye nytt å sette seg inn i, er det lett å bli usikker på om du har gjort alt riktig. Ser du at du likevel ikke rekker fristen, kan du søke om utsettelse, sier Fjellholt.

Bruk automatikk

Et lite holdingselskap skal ikke rapportere like mye som et stort anleggsfirma. Tripletex sørger for at du kun får se det som er relevant for ditt selskap.

For å gjøre det enklere å rapportere riktig har de innført automatisering for sluttposteringer, etter å ha lagt merke til at dette ofte blir oversett i årsoppgjøret.

– Ved å benytte denne funksjonaliteten vil du avslutte årsoppgjøret med et korrekt regnskap, som danner grunnlaget for det kommende året. På denne måten håper vi at du unngår unødvendige feil ved neste årsoppgjør, sier Fjellholt.

Står du fast? Få hjelp fra en regnskapsfører

Rapportering av skatt kan være komplisert for mange og innebærer et omfattende regelverk. Står du fast og er usikker, er det mye bedre å få hjelp fra en regnskapsfører enn å rapportere feil.

– I Tripletex har vi en rekke regnskapsførere som vi samarbeider med og som kan hjelpe deg hvis du står fast. I tillegg kjenner de systemet vårt godt og kan gi deg god veiledning, forteller hun.

Du kan bytte midt i året

Å bytte regnskapssystem kan virke som en stor overgang, men hva er realitetene bak myten om å måtte avslutte året i det gamle systemet, før du starter med et nytt?

– Selv om du har brukt et annet system i 2023, kan du likevel sende inn årsoppgjøret ditt for 2023 fra Tripletex.

– Når du har registrert en konto i Tripletex, kan du umiddelbart starte med fakturering, koble til banken og håndtere regninger. Da havner alt du gjør i det nye systemet ditt. Og du kan starte med blanke ark, og få ryddet opp i gammel moro, avslutter produktsjefen.

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.