Hvordan fungerer feriepenger?

Skrevet av Eirik Aleksander Solvi i Fryd Regnskap

Vi i Fryd Regnskap lar teknologien jobbe for oss, slik at vi kan føre regnskapet ditt til en langt lavere pris enn tradisjonelle regnskapsbyrå. Få et løpende oppdatert regnskap med full innsikt i selskapets økonomi.

Noe som imidlertid går igjen er at mange er usikre på hvordan feriepenge-ordningen faktisk fungerer. Vi oppklarer noen av de vanligste mytene!

1. Feriepenger kommer i tillegg til vanlig lønn

De aller fleste bedrifter har 11 måneder med vanlig lønn og 1 måned i året hvor man får utbetalt feriepenger i stedet. Feriepengene tjenes opp året før, i opptjeningsåret, og legges altså til side for deg av arbeidsgiver. Enkelte steder er det unntak, men dette er den klart vanligste praksisen.

2. Man har krav på 5 uker betalt ferie

Nei. Loven sier at arbeidsgiver skal betale 10,2 prosent i feriepenger, noe som tilsvarer 4 uker og 1 dag betalt ferie. Flere av de store fagforeningene i offentlig sektor har imidlertid forhandlet frem fem uker ferie. Dette gjelder ikke i det private, med mindre arbeidsgiveren har inngått avtale med en fagforening som er omfattet av dette. Mange private arbeidsgivere velger likevel å gi sine ansatte fem uker ferie, for å matche vilkårene i det offentlige.

3. Feriepengene er skattefrie

Nei. Det trekkes riktignok ikke skatt av feriepengene ved selve utbetalingen, og du vil sannsynligvis oppleve å ha mer penger på konto måneden du får feriepenger enn andre måneder. I stedet trekkes det for mye skatt i 10,5 måneder, for å unngå trekk i feriepengene og halve julelønna.

4. Jeg har krav på feriepenger, selv om jeg har vært permittert

Nei. Når du er permittert mottar du dagpenger fra NAV og disse gir ikke rett til feriepenger (det har vært endring under korona-pandemien, men regelverket er nå tilbake til normalen).

5. Jeg har krav på like mye feriepenger, selv om jeg var sykmeldt i fjor

Tja. Ved sykmelding vil du opparbeide deg rett til feriepenger de første 16 dagene du er sykemeldt. Dette dekkes av arbeidsgiver. Deretter vil du opparbeide feriepenger fra NAV, men dette er begrenset til 48 dager i året. Det vil si at hvis du har vært sykmeldt sammenhengende i mer enn 64 dager, vil feriepengeutbetalingen bli redusert.

Les også: Verdt å vite om ferieloven

Avslutningsvis er det greit for deg som er ny i arbeidslivet å vite å vite at det er først sommeren etter ditt første hele arbeidsår at du får utbetalt feriepenger som tilsvarer ferien du har krav på.

Husk også; dersom du bytter jobb er det vanlig praksis å få utbetalt feriepengene du har til gode, samtidig som du slutter i jobben. Da kan det være smart å sette av disse pengene til neste års ferie.

Les mer om feriepenger på skattetatens sider

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.