Det er mange som lurer på om man betaler skatt av feriepenger. Og en vanlig misoppfatning er at man slipper unna. Vi oppklarer myten!

Så, man skatter av feriepenger?

Ja. Feriepenger er skattbar inntekt på lik linje med all annen lønnsinntekt. Dette gjelder uansett om du tar ut feriepengene i opptjeningsåret eller i ferieåret.

Men feriepengene utbetales trekkfritt?

Ja, men ikke skattefritt. Skattekortsystemet i Norge er normalt basert på at det trekkes forskuddstrekk 10,5 måneder i året. I praksis innebærer dette at det trekkes null skatt i juni og halv skatt i desember. Den reduserte skatten “hentes inn” igjen ved at det trekkes mer skatt de øvrige måneder. Dermed har du allerede betalt skatt av feriepengene når de utbetales i ferieåret.

Les også: Verdt å vite om feriepenger og ferieloven.

Utbetaling av feriepenger i opptjeningsåret

Ferieåret er det året feriepengene er tiltenkt å brukes til å erstatte lønn i ferien. Og disse trekkes det som forklart ikke direkte skatt av.

Men om feriepengene tas ut i opptjeningsåret, altså året før ferieåret, er arbeidsgiver pålagt å trekke skatt direkte av feriepengene. Det gjelder for eksempel ved avvikling av arbeidsforhold og utbetaling av sluttoppgjør.

Feriepenger knyttet til senioruken

Arbeidstakere som har fylt 60 år har en ekstra ferieuke i året. Feriepenger for den ekstra uken er trekkpliktig og skal behandles som ordinær lønn.

Les også: Det du trenger å vite om ferieavvikling og overføring av ferie.

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Andre relevante artikler

Starte egen bedrift? Tips, triks og gode råd

Hvordan starte egen bedrift? Har du allerede en god forretningsidé, men vet ikke helt hvor du skal starte? Her får du noen tips som hjelper deg i gang med din…

Les mer

Hjemmekontor – hvilke regler gjelder?

To år med hjemmekontor viste at fysiske møter enkelt kan erstattes med Teams, Google Meet eller Zoom, alt tyder på at effektiviteten snarere har gått opp enn ned, de introverte…

Les mer

Alltid eFaktura: En enklere løsning for både deg og kundene dine

Å sende ut faktura elektronisk til både bedrifter (EHF) og sluttkunder (eFaktura) kan bidra til en mer automatisert hverdag. Mindre manuell håndtering, færre feil og færre forsinkede betalinger er bare…

Les mer