Eller kanskje alle tre samtidig? 

I Norge betaler vi merverdiavgift ved omsetning av de fleste varer og tjenester, og de fleste virksomheter er MVA-pliktige. Det betyr at de fakturerer med merverdiavgift, og fører fradrag for merverdiavgiften de betaler når de kjøper noe. 

Som alltid finnes det unntak – og fritak. Her er det fort gjort å blande kortene, derfor ser vi litt nærmere på hva som er forskjellen. 

Unntak fra MVA

Vi starter med unntakene. Da snakker vi om varer og tjenester som er unntatt fra MVA-lovgivningen, av en eller annen årsak. Dette er for eksempel helsetjenester, undervisningstjenester, sosiale og kulturelle tjenester. Virksomheter som driver med dette skal ikke beregne merverdiavgift på det de selger, og skal heller ikke registreres i MVA-registeret. Utgifter knyttet til salg av slike unntatte varer og tjenester gir heller ikke MVA-fradrag.

Hvis man kombinerer denne typen aktivitet med annen virksomhet som ikke er unntatt fra merverdiavgift, skal det fremdeles beregnes, rapportere og betales MVA for den omsetningen som ikke er unntatt.

Listen over tjenester som er unntatt fra merverdiavgiftsloven er lang og variert. I tillegg finnes det også unntak fra noen av unntakene. Hvis du er usikker på hva som gjelder for din virksomhet så kan du snakke med en autorisert regnskapsfører. 

Fritak fra MVA

I likhet med omsetning som er unntatt MVA har også fritatt omsetning en MVA-sats på 0 %. I motsetning til unntakene gjelder imidlertid reglene i MVA-lovgivningen fremdeles for de fritatte varene og tjenestene. 

Det er med andre ord ikke nødvendig å beregne merverdiavgift for fritatte varer og tjenester. Man kan likevel være registrert i MVA-registeret, og få fradrag for merverdiavgift som er betalt for varer og tjenester. 

Fritakene er et tiltak som har til hensikt å stimulere ulike aktiviteter eller bransjer. Trykte bøker og presse, varer til oljeindustri, elektriske biler og en del andre kjøretøy er eksempler på varer som er fritatt fra MVA. 

De viktigste forskjellene

I praksis kan forskjellene mellom fritak og unntak fra beregning av merverdiavgift virke små eller ubetydelige. Det er imidlertid viktige prinsipielle forskjeller. Fritatt omsetning skiller seg fra unntatt omsetning ved at fritatt omsetning fremdeles er omfattet av merverdiavgiftsloven. Dette har flere konsekvenser, de viktigste kommer fram av tabellen under:

Ikke enten eller

Som nevnt, så kan man ha flere ulike former for omsetning i samme virksomhet. Det er ikke utenkelig at et firma har omsetning der noe er MVA-pliktig, noe er avgiftsunntatt, og resten er fritatt fra MVA. Et realt kinderegg der altså! 

I tillegg til ordningene med unntak og fritak fra merverdiavgift, finnes også ordninger for refusjon og kompensasjon av avgiften. Refusjonen gjelder for utenlandske virksomheter, og kompensasjonsordningen lar kommuner og enkelte private og ideelle virksomheter få tilbakebetalt merverdiavgift.


LES OGSÅ: Momskompensasjonsordningen på 2 minutter

Hvis du har spørsmål om hvilke regler som gjelder for din virksomhet så anbefaler vi å snakke med skatteetaten eller en autorisert regnskapsfører. 

Trenger du en regnskapsfører? Sjekk ut kartet over autoriserte regnskapsførere!

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Andre relevante artikler

Ta skattegrep før nyttår og styr unna økt utbytteskatt

Innlegget er skrevet av Trygg-Økonomi ASTrygg-Økonomi betjener små og mellomstore kunder i de fleste bransjer og har kontor sentralt i Tromsdalen. Ønsker du en ryddig og oversiktlig økonomi i din…

Les mer

Derfor bør du bruke en password manager

I løpet av en helt vanlig dag logger vi på mange forskjellige kontoer og plattformer, både i løpet av arbeidstiden og privat. Flere undersøkelser viser at gjennomsnittspersonen har rundt 100-150…

Les mer

Bytte lønnssystem – dette sier regnskapsbyrået om Tripletex lønn

For mange er lønnssystemet de bruker i dag i ferd med å gå ut på dato. Men likevel er det en del som kvier seg for å bytte lønnssystem. Vi…

Les mer