Å tjene litt ekstra «på si» har vi lange tradisjoner for her til lands. Alt fra lefsebakst til barnepass og Tupperware-salg har fungert både som fritidssyssel og ekstrainntekt for mange. Med nye tjenester og plattformer har det blitt enklere enn noensinne å skaffe seg en ekstra inntekt ved å leie ut bolig, bil og ting – eller gjennom blogging, privatundervisning eller andre småjobber.

Det finnes mange eksempler på at noe som starter som en hobby eller noe man driver med på fritiden, vokser og glir over i næringsvirksomhet. Selv om mange drømmer om å kunne leve av hobbyen sin, er det fort gjort å bli skremt eller usikker av spørsmålene som dukker opp. Skatt, MVA, fakturering og organisasjonsformer – det er mye som kan suge gleden ut av det som er ment å være gøy.

Les også: Hanne Christine sa opp jobben og startet butikk

Hobbyinnekt eller næringsvirksomhet?

For deg som tjener penger på hobbyen din kan det være vanskelig å vite hva som er hobbyinntekt og hva som er næringsvirksomhet. Skillet er ikke beskrevet i loven, så det er Skatteetaten som avgjør hvilken kategori du havner i. Før den tid må du selv vurdere om aktiviteten din må rapporteres inn til myndighetene. Grunnen til at det er viktig å ha kontroll på dette er at hobby er skattefritt, mens næring er skattepliktig virksomhet.

Skatteetaten beskriver hobbyaktiviteter som aktiviteter med lite omfang, der kostnadene er omtrent like store som, eller større enn inntektene. Hvis du derimot bruker mye tid på en aktivitet, og du tjener mer enn du bruker, så driver du kanskje med næring. Skatteetaten har laget en egen veileder som hjelper deg med å finne ut om du driver næringsvirksomhet.

Opprette foretak – ikke så vrient som det kan virke

Hvis du bestemmer deg for å gjøre næring ut av hobbyen din, eller om det skjer som en gradvis overgang, trenger det heldigvis ikke være komplisert å starte og drive et eget foretak. Enkeltpersonforetak er den enkleste og mest populære organisasjonsformen, og er ofte et godt alternativ for noen som ønsker å drive næring ved siden av vanlig jobb, eller selv når man vil satse for fullt på å leve av hobbyen.

Les også: Hvilken selskapsform bør du velge?

Hvis du har en hobby som kan bli til næring lønner det seg å ta vare på kvitteringer og fakturaer fra kostnader og inntekter fra hobbyen. Når du blir godkjent som næringsdrivende kan du få godkjent opptil fem år som oppstartsår for bedriften. Da kan du få endret ligningen for disse årene, og få fradrag for kostnader knyttet til oppstarten.

Med et foretak, enten det er et enkeltpersonforetak eller noe annet, åpner det seg helt nye muligheter for bedriften din. Du kan ta på deg større og flere oppdrag, uten å tenke på beløpsgrenser eller hvor oppdragene utføres. Når du skal selge tjenester til bedrifter opplever også mange at det er enklere som et foretak enn som privatperson.

Bokføringsplikt og sånn

Når du blir næringsdrivende er det visse krav og plikter du må forholde deg til. Når du helst vil bruke tiden din på å selge bakverk eller bygge hundehus er det kanskje ikke veldig motiverende å sette seg ned med regnskapet. Samtidig er det mange som synes det er spennende å jobbe aktivt med regnskapet og å forbedre driften sin. Uansett hvor på skalaen du havner skal alle næringsdrivende levere næringsoppgave og føre regnskap i tråd med lover og forskrifter.

Les ogå: Hvem trenger et regnskapssystem, og hvordan velge riktig?

Selv om du med et egnet regnskapssystem kan gjøre mye av regnskapet og bokføringen selv, bør du vurdere om du trenger hjelp av en regnskapsfører. I tillegg til å føre regnskap kan en regnskapsfører være en nyttig sparringspartner når du skal starte og drive et selskap. Det kan vise seg å være en god investering å alliere seg med en fagperson med erfaring fra andre i samme situasjon, som kan gi deg råd og veiledning.

Kort oppsummert

  • Har du en hobby som gir deg større inntekter enn utgifter, og som er lønnsom over tid? Da bør du kanskje opprette foretak. Du finner mye nyttig informasjon på altinn.no.
  • Når du er godkjent som næringsdrivende må du levere næringsoppgave som vedlegg til skattemeldingen. Alle som leverer næringsoppgave og/eller mva-melding til er også bokføringspliktig.
  • Vil du starte foretak, men er usikker på lover, krav og plikter? Finn en regnskapsfører som kan gi deg råd og veiledning underveis.

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.