Stadig flere velger å gå over til utsendelse av elektronisk faktura. Vi går igjennom hva det betyr og hvordan du kan komme i gang med EHF-faktura i Tripletex.

Hva er egentlig en efaktura?

En elektronisk faktura er en elektronisk fil. Filen inneholder alle fakturadataene i et strukturert format, som gjør at ulike datasystemer kan forstå dataene. Det strukturerte formatet bidrar til at dataene enkelt kan overføres fra et økonomisystem til et annet.

Det betyr at en faktura lages elektronisk i avsenderen sin fakturaløsning, sendes elektronisk og kan leses elektronisk av mottakers system for håndtering av inngående fakturaer. Alt skjer automatisk, og du slipper å punche data manuelt.  

Fordelene med elektronisk faktura er mange, både for avsender og for mottaker. Men i en digital verden er det lett å gå seg vill i de ulike begrepene. Hvordan skille de forskjellige metodene fra hverandre?

EHF-Faktura

EHF er en forkortelse for elektronisk handelsformat, og er et offentlig standardformat for elektronisk faktura i Norge. Alle statlige virksomheter krever i dag dette formatet fra sine leverandører, men EHF-faktura er også en effektiv løsning for andre næringsdrivende.

En EHF-faktura sendes direkte fra avsenderen til mottakerens økonomisystem. Dette filformatet inneholder en mengde informasjon, som for eksempel fakturaavsender, KID, beløp, kontonummer, fakturadato, forfallsdato, ordrelinjer osv. Mottaker av EHF-fakturaen trenger bare se over faktura og godkjenne i sitt regnskapssystem.

ELMA

ELMA  står for Elektronisk mottakeradresseregister, og alle som ønsker å motta EHF-fakturaer må være registrert i ELMA. Dersom man kun skal sende fakturaer i EHF format, men ikke motta, trenger man ikke registrere seg i ELMA.

Aksesspunkt

For å kunne sende og motta EHF-fakturaer må man være tilknyttet et aksesspunkt. Selskapets aksesspunkt er ofte administrert av økonomisystemet, og fakturaavsenders aksesspunkt kommuniserer med fakturamottakers aksesspunkt.

Aksesspunktene er tilknyttet PEPPOL-nettverket (Pan-European Public Procurement On-Line) som er et europeisk prosjekt for e-handel. Tripletex er sertifisert leverandør av PEPPOL aksesspunkt.

Kontakt Tripletex allerede i dag så hjelper vi deg med registrering i Elma-registeret slik at du kan starte med både utsendelse og mottak av EHF-fakturaer.

Skrevet av: Tine Torp Hammernes, autorisert regnskapsfører (ansatt i Tripletex)

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Andre relevante artikler

Ta skattegrep før nyttår og styr unna økt utbytteskatt

Innlegget er skrevet av Trygg-Økonomi ASTrygg-Økonomi betjener små og mellomstore kunder i de fleste bransjer og har kontor sentralt i Tromsdalen. Ønsker du en ryddig og oversiktlig økonomi i din…

Les mer

Derfor bør du bruke en password manager

I løpet av en helt vanlig dag logger vi på mange forskjellige kontoer og plattformer, både i løpet av arbeidstiden og privat. Flere undersøkelser viser at gjennomsnittspersonen har rundt 100-150…

Les mer

Bytte lønnssystem – dette sier regnskapsbyrået om Tripletex lønn

For mange er lønnssystemet de bruker i dag i ferd med å gå ut på dato. Men likevel er det en del som kvier seg for å bytte lønnssystem. Vi…

Les mer