Stadig flere velger å gå over til elektronisk utsendelse av fakturaer. Men hva er egentlig en elektronisk faktura?

En elektronisk faktura er en elektronisk fil. Filen inneholder alle fakturadataene i et strukturert format, som gjør at ulike datasystemer kan forstå dataene. Det strukturerte formatet bidrar til at dataene enkelt kan overføres fra et økonomisystem til et annet.

Det betyr at en faktura lages elektronisk i avsenderen sin fakturaløsning, sendes elektronisk og kan leses elektronisk av mottakers system for håndtering av inngående fakturaer. Alt skjer automatisk, og du slipper å punche data manuelt.  

Fordelene med elektronisk faktura er mange, både for avsender og for mottaker. Men i en digital verden er det lett å gå seg vill i de ulike begrepene. Hvordan skille de forskjellige metodene fra hverandre?

EHF-Faktura

EHF er en forkortelse for elektronisk handelsformat, og er et offentlig standardformat for elektronisk faktura i Norge. Alle statlige virksomheter krever i dag dette formatet fra sine leverandører, men EHF-faktura er også en effektiv løsning for andre næringsdrivende.

En EHF-faktura sendes direkte fra avsenderen til mottakerens økonomisystem. Dette filformatet inneholder en mengde informasjon, som for eksempel fakturaavsender, KID, beløp, kontonummer, fakturadato, forfallsdato, ordrelinjer osv. Mottaker av EHF-fakturaen trenger bare se over faktura og godkjenne i sitt regnskapssystem.

ELMA

ELMA  står for Elektronisk mottakeradresseregister, og alle som ønsker å motta EHF-fakturaer må være registrert i ELMA. Dersom man kun skal sende fakturaer i EHF format, men ikke motta, trenger man ikke registrere seg i ELMA.

Aksesspunkt

For å kunne sende og motta EHF-fakturaer må man være tilknyttet et aksesspunkt. Selskapets aksesspunkt er ofte administrert av økonomisystemet, og fakturaavsenders aksesspunkt kommuniserer med fakturamottakers aksesspunkt.

Aksesspunktene er tilknyttet PEPPOL-nettverket (Pan-European Public Procurement On-Line) som er et europeisk prosjekt for e-handel. Tripletex er sertifisert leverandør av PEPPOL aksesspunkt.

Kontakt Tripletex allerede i dag så hjelper vi deg med registrering i Elma-registeret slik at du kan starte med både utsendelse og mottak av EHF-fakturaer.

Skrevet av: Tine Torp Hammernes, autorisert regnskapsfører (ansatt i Tripletex)

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Andre relevante artikler

Hva koster det å starte et enkeltpersonforetak?

Å opprette et nytt selskap handler, formelt sett, om registrering på riktig måte i riktig register. For enkeltpersonforetak er det først og fremst to registre som er aktuelle – Enhetsregisteret…

Les mer

Slik bidrar Trefadder og timeføring i Tripletex-appen til et bedre klima

Timeføring gir ikke bare din bedrift løpende oppdatert oversikt – det kan også bidra til planting av trær, bedre klima og lokale arbeidsplasser. Trefadder har plantet Norges første kommersielle klimaskog.…

Les mer

Enklere regnskap for din bedrift – uansett hvor du er

Vi elsker ferie, nye opplevelser og late dager. Men hva om idyllen blir brutt fordi du glemte noe før du dro på ferie? Med kontoret i lomma kan du slappe…

Les mer