Stadig flere velger å gå over til elektronisk utsendelse av fakturaer. Men hva er egentlig en elektronisk faktura?

En elektronisk faktura er en elektronisk fil. Filen inneholder alle fakturadataene i et strukturert format, som gjør at ulike datasystemer kan forstå dataene. Det strukturerte formatet bidrar til at dataene enkelt kan overføres fra et økonomisystem til et annet.

Det betyr at en faktura lages elektronisk i avsenderen sin fakturaløsning, sendes elektronisk og kan leses elektronisk av mottakers system for håndtering av inngående fakturaer. Alt skjer automatisk, og du slipper å punche data manuelt.  

Fordelene med elektronisk faktura er mange, både for avsender og for mottaker. Men i en digital verden er det lett å gå seg vill i de ulike begrepene. Hvordan skille de forskjellige metodene fra hverandre?

EHF-Faktura

EHF er en forkortelse for elektronisk handelsformat, og er et offentlig standardformat for elektronisk faktura i Norge. Alle statlige virksomheter krever i dag dette formatet fra sine leverandører, men EHF-faktura er også en effektiv løsning for andre næringsdrivende.

En EHF-faktura sendes direkte fra avsenderen til mottakerens økonomisystem. Dette filformatet inneholder en mengde informasjon, som for eksempel fakturaavsender, KID, beløp, kontonummer, fakturadato, forfallsdato, ordrelinjer osv. Mottaker av EHF-fakturaen trenger bare se over faktura og godkjenne i sitt regnskapssystem.

ELMA

ELMA  står for Elektronisk mottakeradresseregister, og alle som ønsker å motta EHF-fakturaer må være registrert i ELMA. Dersom man kun skal sende fakturaer i EHF format, men ikke motta, trenger man ikke registrere seg i ELMA.

Aksesspunkt

For å kunne sende og motta EHF-fakturaer må man være tilknyttet et aksesspunkt. Selskapets aksesspunkt er ofte administrert av økonomisystemet, og fakturaavsenders aksesspunkt kommuniserer med fakturamottakers aksesspunkt.

Aksesspunktene er tilknyttet PEPPOL-nettverket (Pan-European Public Procurement On-Line) som er et europeisk prosjekt for e-handel. Tripletex er sertifisert leverandør av PEPPOL aksesspunkt.

Kontakt Tripletex allerede i dag så hjelper vi deg med registrering i Elma-registeret slik at du kan starte med både utsendelse og mottak av EHF-fakturaer.

Skrevet av: Tine Torp Hammernes, autorisert regnskapsfører (ansatt i Tripletex)

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Andre relevante artikler

Mindre papirarbeid – mer plass til pokaler

Strømlinjede løsninger Slik er det i hvert fall for Husøy og Foynland Idrettsforening. Ettersom de er avhengige av frivillighet er det å ha strømlinjede løsninger som faktisk fungerer, helt avgjørende.…

Les mer

Dette leverte vi i 2020

Faktura og regnskap Koronarapporten I april kastet vi oss rundt for å få på plass en egen Koronarapport. Rapporten la til rette for en enklere beregning av bedriftenes faste uunngåelige…

Les mer

Alt du trenger å vite om aksjonærregisteroppgaven

Hva er en aksjonærregisteroppgave? Aksjonærregisteroppgaven er en rapportering av alle hendelser og bevegelser knyttet til aksjer i et selskap, og skal leveres til Skatteetatens aksjonærregister innen 31. januar hvert år.…

Les mer