elektronisk faktura enkelt forklart

Hva er egentlig en elektronisk faktura?

En eFaktura er en elektronisk fil. Filen inneholder alle fakturadataene i et strukturert format, som gjør at ulike datasystemer kan forstå dataene. Det strukturerte formatet bidrar til at dataene enkelt kan overføres fra et økonomisystem til et annet.

Det betyr at en regning lages elektronisk i avsenderen sin fakturaløsning, sendes elektronisk og kan leses elektronisk av mottakers system for håndtering av inngående fakturaer. Alt skjer automatisk, og du slipper å punche data manuelt.  

Fordelene med elektronisk faktura er mange, både for avsender og for mottaker. Men i en digital verden er det lett å gå seg vill i de ulike begrepene. Hvordan skille de forskjellige metodene fra hverandre?

EHF-Faktura

EHF er en forkortelse for elektronisk handelsformat, og er et offentlig standardformat for elektronisk faktura i Norge. Alle statlige virksomheter krever i dag dette formatet fra sine leverandører, men EHF-faktura er også en effektiv løsning for andre næringsdrivende.

En EHF-faktura sendes direkte fra avsenderen til mottakerens økonomisystem. Dette filformatet inneholder en mengde informasjon, som for eksempel fakturaavsender, KID, beløp, kontonummer, fakturadato, forfallsdato, ordrelinjer osv. Mottaker av EHF-fakturaen trenger bare se over faktura og godkjenne i sitt regnskapssystem.

Trenger du å sende en regning i dag? Tripletex sitt fakturaprogram kan du teste gratis i 14 dager, helt uten forpliktelser.

ELMA

ELMA står for Elektronisk mottakeradresseregister, og alle som ønsker å motta EHF-fakturaer må være registrert i ELMA. Dersom man kun skal sende fakturaer i EHF format, men ikke motta, trenger man ikke registrere seg i ELMA.

Aksesspunkt

For å kunne sende og motta EHF-fakturaer må man være tilknyttet et aksesspunkt. Selskapets aksesspunkt er ofte administrert av økonomisystemet, og fakturaavsenders aksesspunkt kommuniserer med fakturamottakers aksesspunkt.

Aksesspunktene er tilknyttet PEPPOL-nettverket (Pan-European Public Procurement On-Line) som er et europeisk prosjekt for e-handel. Tripletex er sertifisert leverandør av PEPPOL aksesspunkt.

Kontakt Tripletex allerede i dag så hjelper vi deg med registrering i Elma-registeret slik at du kan starte med både utsendelse og mottak av EHF-fakturaer.

Skrevet av: Tine Torp Hammernes, autorisert regnskapsfører (ansatt i Tripletex)

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.