Hun Etablerer Ressursprogrammet. Donna Kastrati og Iman Meskini.

Nå ønsker hun å skape en enda større interesse for gründerskap og få flere kvinner til å starte for seg selv. Det skal hun gjøre gjennom Hun Etablerer Ressursprogrammet (HER), med blant annet Iman Meskini som investor i plattformen.

Trenger flere kvinnelige ledere

I følge Kastrati viser nyere undersøkelser at kvinnelige gründere har høyrere suksessrate, og sjeldnere går konkurs enn menn, i løpet av de første fem årene.

Men av alle som starter AS er kun 21 % kvinner, og akkurat det ønsker Kastrati å gjøre noe med.

– Vi trenger flere kvinner som tør å sparke ned dører og tenke stort.

Hun tror kvinner er mer trygghetssøkende av natur, og at det kan være blant årssakene til den lave andelen kvinnelige gründere.

– Selv om ikke alle ønsker å starte for seg selv, kan vi i alle fall senke terskelen og gjøre det enklere. Det er også viktig for oss å bidra til at kvinner med minoritetsbakgrunn kan starte og lykkes med egne selskaper, sier Kastrati.

Hun er svært fornøyd med å få med Iman Meskini på laget, både som en sterk ressurs og som et forbilde for mange unge kvinner.

I fjor deltok Hun Etablerer i Årets Vekstbedrift, en konkurranse i regi av Tripletex for oppstartsbedrifter med vekstambisjoner. Hun Etablerer stakk av med seieren og 100 000 kroner som skal benyttes til å utvikle ressursprogrammet.

HER skal gjøre det enklere for kvinner å kartlegge alle muligheter innenfor gründerskap, fra hva slags selskap de kan etablere til hvilke tjenester de kan tilby.

Skaper en interesse for gründerskap

Kastrati hadde lenge tenkt på å opprette et program, men fant ikke formen før hun ble med i Tripletex-konkurransen.

– Da jeg satt meg ned for å skrive søknaden, falt alle brikkene på plass. Uansett om jeg hadde vunnet eller ikke, hadde jeg gått videre med dette, forteller hun.

Plattformen HER skal oppmuntre flere kvinner til å ta del i næringslivet. Gjennom ressursprogrammet skal du få kunnskap og tilgang på verktøy du trenger i en oppstart.

Ressursprogrammet vil bestå av flere faser, der den første er gratis. Her får du informasjon om selskaspsform, forretningsplan og ulike idéer. Ved å besvare spørsmål vil du, basert på svarene dine, få veiledning om bransjevalg og de mulighetene som finnes innenfor de ulike bransjene.

HER skal inspirere flere kvinner til å starte noe eget, uansett om det skal være hobby eller bedrift.

– Jeg får ofte spørsmålet “men kan man ikke bare google seg frem til dette?”. Og selvsagt kan du det, men da må du også vite hva du skal se etter. Mye av informasjonen er dessuten veldig tung og komplisert. Vi skal samle inn alt man trenger i en oppstartsfase, ufarliggjøre det litt og tilgjengeliggjøre det i et enklere og mer forståelig språk.

Les også: Kristin hoppet av pilotkarrieren for å starte badstuebedrift

Ønsker kurs i valg av selskapsform

Gjennom de siste tre årene har Hun Etablerer hjulpet ca 1600 kunder med ulike problemstillinger innenfor etablering og utvikling av selskaper. Basert på den innsikten vet Kastrati også hvor skoen trykker for mange, en verdifull erfaring å ha med seg inn i dette prosjektet.

Hun Etablerer Ressursprogrammet: Iman Meskini (t.v.) sammen Donna Kastrati (t.h).
Gjennom Hun Etablerer Ressursprogrammet ønsker Iman Meskini og Donna Kastrati å inspirere flere kvinner til å starte egne selskaper.

– Det er viktig å bygge et fundament, så oppstarten blir så bra som mulig. Ved å tilby dette programmet kan vi unngå at flere gründere gjør de samme feilene, og unngå all ekstrajobben, som mange allerede har erfart.

Etter den første fasen får du tilbud om medlemskap med tilgang på eksperter innenfor ulike temaer. Her vil HER tilby bedriftsrådgivning, generell rådgivning og kurs.

– Vi ønsker å tilby et steg for steg etablerings-minikurs. Og jeg skulle gjerne sett at det var obligatorisk med et kurs rundt selskapsform før man etablerer selskap. Det er nyttig å vite hvilken risiko man løper, hva man taper og hva man vinner med de ulike selskapsformene, sier Kastrati.

De fleste som driver selskap må ha ulike systemer, som bank og et regnskapsprogram.

– Dette er blant ressursene vi ønsker å tilby gjennom HER, ved å ha gode samarbeidspartnere på laget, slik at det blir så enkelt som mulig å starte opp.

Målet i fase to er å veilede i etableringsjungelen, gi tilgang på gode ressurser, nettverk og verktøy for å faktisk få opp et selskap – uansett hvilken bransje det gjelder.

Færre kvinner går konkurs

Kastrati jobber med å hente ut tall på hvor mange selskap med kvinnelige gründere som går konkurs de første fem årene. Det vil være med på å skape et bilde av markedet og hvor mange kunder HER kan forventes å oppnå.

– Vi er fortsatt i prosess for å hente ut disse tallene, men vi ser tydelig signaler om at en mye høyere andel menn går konkurs. Det henger nok sammen med risikoviljen. Kvinner vurderer nok litt nøyere, og det tror jeg kan være en stor styrke.

Målet er å få lansert første versjon av Hun Etablerer Ressursprogrammet i løpet av sommeren 2023. Kastrati sier det nå handler om å finne riktige ressurser og skape et nettverk innenfor de ulike bransjene.

– Det finnes ingen begrensninger for hva HER kan være, men vi må starte et sted og se hvor det er størst potensiale før vi utvider.

– Nå ønsker vi å knytte oss til nøkkelpersoner, samarbeidspartnere og leverandører. Her er vi allerede godt i gang. Det er utrolig gøy og givende å se at mange er motiverte til å bidra, om det er med rådgivning, tid eller penger.

Skrevet av Linda Åsvold

Digital innholdsprodusent i Tripletex

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.