Julen er den høytiden vi handler mest, og hvert år bruker vi millioner av kroner på gaver som vi handler via nett. Dessverre så vet også de cyberkriminelle dette, og de tar ikke ferie.

Denne delen av året er derfor også en høytid for svindel. I tillegg til de hverdagslige forsøkene, kan du i julen bli utsatt for enda flere svindelforsøk og du bør være på vakt. 

Hva er de vanligste svindelforsøkene?

De fleste av oss har et budsjett å forholde seg til med tanke på julegavene til våre kjære. Derfor kan det være lett å falle for tilbud som er litt for gode til å være sanne. En kjent taktikk for svindelforsøk er å sette opp en falsk side for et velkjent merke, få det til å se ut som et godt tilbud, og samle inn personopplysninger eller stjele kredittkortinformasjonen din ved kjøp. Det kan du unngå ved å bruke en password manager.

Har du handlet mye rundt black friday, cyber monday og jul, så kan det være vanskelig å holde styr på alle ordre- og sendingsbekreftelser som strømmer inn i innboksen. Dette er en av de tingene svindlerne gjerne utnytter ved å lage falske e-poster som ser ut til å være fra et troverdig budfirma (f.eks. DHL, Fedex eller Posten). Der vil de oppfordre deg til å klikke på en link for å spore forsendelsen din, betale toll eller lignende.

Julen er også høytid for svindel på sosiale medier, som falske giveaways, konkurranser eller adventskalender. Målet med dette er å lokke til nedlasting av skadelig programvare eller å stjele personopplysninger. 

Hvordan unngå svindel?

Den beste oppskriften er å alltid praktisere god cyberskikk, men noen konkrete råd er:

  • Vær forsiktig med hvilke koblinger du klikker på og når du blir bedt om å gi ut personlig informasjon
  • Ikke last ned noe fra en usikker kilde
  • Vær oppmerksom på feil stavemåte og begrensede betalingsalternativer
  • Er du ikke kjent med nettstedet fra før, så gjør et rask Google-søk for å finne anmeldelser og artikler om det
  • Betal helst med Mastercard, Paypal eller andre sikre betalingsmåter. Er ikke disse tilgjengelig, så kan det være et dårlig tegn

Prøv å alltid gjøre en liten bakgrunnssjekk på selskaper og personer du møter på på nettet, og er du i tvil, så forsøk gjerne å nå selskapets kundeservice for å stille spørsmål.

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Andre relevante artikler

Kredittsjekk – ta trygge beslutninger og unngå overraskelser

Det vil gi deg et trygt beslutningsgrunnlag for å si ja til flere avtaler, i tillegg til å spare deg for situasjoner hvor du ikke får betalt. Kredittvurdering kan dermed…

Les mer

Disse 10 innleggene fikk mest oppmerksomhet i året som gikk

Vi i Tripletex jobber kontinuerlig med å forbedre både appen og systemet, med et mål om å forenkle din arbeidshverdag. Ikke minst liker vi å dele historier fra våre herlige…

Les mer

Dette leverte vi i 2021

Bank Bankdashboard med estimert saldo I bankdashbordet får du et kjapt overblikk over blant annet saldo, utgående betalinger og betalinger til godkjenning. Ved å ta utgangspunkt i innkommende og utgående…

Les mer