Sikkerthet på nett - beskytt dine passord

Bruk 2FA for din egen sikkerhet på nett

Innlegget er skrevet av:

Christian Andersson, Cyber Security Engineer i Tripletex. Christian er mer en gjennomsnittlig opptatt av digital sikkerhet.

Budskapet er tydelig plassert på hans bil: Bruk 2FA (tofaktorautentisering)!

Dessverre er det alt for mange som blir lurt av kriminelle på nett og blir frastjålet både penger og sensitiv informasjon. Selv om det ikke gir noen garanti, kan du med disse enkle grepene sikre din internett-aktivitet betraktelig og dermed unngå å bli hacket.

Slik sikrer du dine kontoer på nett:

Sikkerhet på nett
  • Sørg for å ha unike passord for hver tjeneste du bruker. Altså ikke gjenbruk dine passord.
    Om uvedkommende får tilgang på ditt passord, kan det i det minste ikke brukes flere steder.
  • Bruk en passord-setning, hvis du kan.
    Hvis tjenesten støtter det så kan du bruke en passetning for økt sikkerhet. De er vanligvis lange, samtidig som de er enkle å huske, men vanskelige å knekke. 
  • Bruk en passordbank for å huske alle dine passord.
    Passordbanker lar deg lagre alle passordene dine på samme sted, beskyttet av et hovedpassord. Slik kan du bruke ulike, kompliserte passord, uten at du trenger å huske dem. Blant tilbyderne er LastPass, 1Password og Dashlane.
  • Slå på tofaktorautentisering hvis det er mulig.
    Ved å bruke totrinnskontroll vil du i tillegg til passord oppgi en engangskode som du får via app, SMS eller sikkerhetsnøkler. Ved å slå på tofaktorautentisering hindrer du kriminelle i å komme inn på kontoen din – selv om de har fått tak i passordet ditt.
  • Sikre e-postkontoen din med tipsene over.
    Som regel har du en e-postkonto til alle dine tjenester. Derfor er det viktig at kriminelle ikke har tilgang til din e-post. Da kan de utgi seg for å være deg og be om å bytte passord via glemt passord funksjoner, etc. som blir sendt til innboksen.
  • Sikre nettlagringen din med tipsene over.
    Har du lagring på nettet via iCloud, Telenor sky eller lignende? Sørg for at kontoen din er sikret. Dine dokumenter med personlig informasjon er gull verdt for kriminelle da de får tilgang på informasjon som de kan bruke mot deg.
  • Hold dine enheter oppdatert og bruk antivirus.
    Har det kommet en ny versjon av Android eller iOS? Ikke vent for lenge med å oppdatere. Ofte slippes det nye versjoner for å tette sikkerhetshull, og det tar ikke lang tid før noen prøver å utnytte disse hullene.

Husk også

  • Aldri gi i fra deg sensitiv informasjon når du blir oppringt uten avtale, ring heller tilbake via offisielt nummer for bedriften.
  • Aldri gi i fra deg passord, tofaktor koder, bank-id koder, eller andre koder som kan gi tilgang til dine kontoer på nett.

5 tips for å oppdage kriminell aktivitet:

  • Sjekk om din e-post konto har vært med i noen lekkasje på nett
    Du kan bruke tjenesten https://haveibeenpwned.com/ til å teste gratis.
  • Sjekk om dine passord er lekket.
    Vær forsiktig med hvilke tjenester du oppgir passordet ditt til, ikke alle har ærlige hensikter. Passordbanker har gjerne dette innebygget. Ellers stoler vi på https://haveibeenpwned.com/. 
  • Kontroller hvem det er som har sendt deg en e-post.
    Kommer e-posten fra en bedrift skal e-postadressen stemmer overens med bedriften nettside. Gjør den ikke det, er det stor sjanse for at det er ugler i mosen. Ikke trykk på noen lenker og slett e-posten.
  • Kontroller linkene du mottar i e-post og sms – uten å klikke på de.
    Sjekk at linkene faktisk går til bedriftens/avsenderens sider. Vær obs på skrivefeil.
  • Kontroller hvem du sender e-post til.
    Selv om du har fått e-post fra en pålitelig adresse, så kan det skje at svaradressen blir en helt annen. Da er det god grunn til å være forsiktig. 

Dette gjør du hvis uhellet er ute

Det første du må gjøre er å sikre passord og kontoen på nytt, og stenge ute alle uvedkommende. Stegene vil variere mellom ulike tjenester og kontoer, men disse tiltakene kan du vurdere:

  • Bytt passord på tjenesten. Bruker du samme passord flere steder? Bytt passordene der også.
  • Sett opp tofaktorautentisering på nytt.
  • Kontroller din e-postkonto og sørg for at det ikke er satt opp e-post for videresending til uvedkommende.
  • Anmeld hendelsen til Politiet. Politiet ønsker tips om datakriminalitet slik at de får mer kunnskap om kriminalitetsformen og for å styrke sitt forebyggende og bekjempende arbeid.

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.