Hvordan gjøre årsoppgjør selv? SkyAccounting deler tips og fallgruver

I oppstartsfasen av en ny bedrift er det mange som fører regnskapet selv, for å kunne spare penger. Det finnes både programmer og systemer som er tilpasset som du selvsagt kan ta i bruk. Her er tips og fallgruver til deg som ønsker å gjøre årsoppgjøret selv:

Les også: Alt du trenger å vite om årsoppgjøret

For ENK (enkeltpersonforetak)

Det som blant annet er viktig er at resultatet ditt skal stemme. Resultatet er med på å avgjøre eventuell skatt av overskudd.

Skatten er kanskje det viktigste momentet dersom du driver et enkeltpersonforetak, og derfor er det også viktig å avstemme bank. Når du har avstemt bankutskriften mot regnskapet vil du kunne avdekke eventuelle feil og mangler. 

For eksempel:

  • Du kan du ha bokført en innkommende leverandørfaktura med feil beløp i regnskapet.
  • Du kan ha glemt å få med deg en faktura fra en leverandør.
  • Eller du kan ha glemt å få med deg inntekter som har kommet inn på bankkontoen – men som av en eller annen grunn mangler et salgsbilag/ faktura til kunden i regnskapet.

Potensielle fallgruver

Det vi oftest ser hos enkeltpersonforetak er at det er kostnader og inntekter som ikke kommer med i næringsspesifikasjon. Oftest skjer dette på grunn av manglende avstemming av bankkonto, eller at privatperson har felles bankkonto med foretaket.

Dette fører igjen til en feil skatteberegning. Vi ser også ofte at det fører med seg for lite fradrag. Tidligere har det vært vanskelig å vite hvilke opplysninger du skal rapportere inn. Med et system som hjelper deg, blir det enklere å rapportere riktig og å få med alle fradrag.

I tillegg har skattemeldingen for næringsdrivende blitt forenklet, og snart må alle levere direkte fra et fagsystem.

Tripletex har utviklet en egen løsning for årsoppgjør. Her hentes alle tall direkte fra regnskapet ditt. Under arbeidet med årsoppgjøret får du en sjekkliste som hjelper deg å passe på at du får med alt du skal før du sender inn skattemeldingen fra systemet.

Om du ikke har et veldig komplisert regnskap og du føler deg trygg på det, kan du levere det selv. Eller så kan du få et regnskapsbyrå til å se over før du leverer.

Gå til oversikten over våre samarbeidspartnere av dyktige regnskapsførere

For AS (aksjeselskap)

For aksjeselskap er det minst like viktig å vise et riktig bilde av selskapet ut i offentligheten. Alle balanseposter i regnskapet må derfor avstemmes.

Balanseposter vil si eiendeler, gjeld og egenkapital.

  • Eiendeler er eksempelvis maskiner, inventar, eiendom, aksjer, kundefordringer, varelager, bankinnskudd og kontantbeholdning.
  • Gjeld er det selskapet skylder, blant annet skatt, arbeidsgiveravgift, merverdiavgift, leverandørgjeld, benyttet kassekreditt, gjeld til banker og finansinstitusjoner, gjeld til eier og påløpte kostnader (feriepenger med mer).

Når du har kontroll på alle balansepostene dine, har du også oversikt over resultatet ditt. Dette gir deg igjen kontroll over skatten du eventuelt må betale, og du vet hvordan bedriften fremstår utad.

Potensielle fallgruver

Det vi ofte ser hos AS er manglende vurdering og avstemming av balanseposter. Samtidig ser vi også ofte en sammenblanding med privatøkonomien – hvor eier ikke har vært klar over at det ikke er lov å motta lån fra AS’et.

I tillegg er periodisering av resultatposter viktig – det skal havne i riktig år og periode. I AS er det viktig å ha kontroll på hvilke opplysninger du skal levere sammen med skattemeldingen. Du må også huske å levere årsregnskapet med alt pliktig innhold. Her ser vi titt og ofte at det er mangler.

Å sette bort oppgaven til en regnskapsfører kan spare deg for både tid og eventuelle feil om dette ikke er en oppgave du trives med. De aller fleste som driver egen bedrift, selv om de tar seg av regnskapet selv, ønsker at noen skal dobbeltsjekke.


Kom i gang med Tripletex årsoppgjør

Med en forenklet skattemelding i det samme brukervennlige systemet som du fører regnskap i, har årsoppgjør aldri vært enklere!

Allerede Tripletex-kunde?

Da kan du selv aktivere modulen. Logg deg inn med din Tripletex-bruker, klikk på Selskap, «Mitt abonnement» og aktiver årsoppgjør.

I menyen i høyre hjørne har du alltid tilgang til hjelpeartikler og annen dokumentasjon som hjelper deg på vei om det er noe du er usikker på. I tillegg kan du selvfølgelig ta kontakt med våre hyggelige rådgivere om du trenger hjelp. 

Kontakt oss

Ta kontakt og snakk med en av våre hyggelige medarbeidere. De veileder deg gjerne, og gir deg svar på det du måtte lure på. 


Denne saken ble opprinnelig skrevet av Sky Accounting, og er senere oppdatert av Tripletex.

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.