Frank i Trygg Økonomi

Skrevet av Frank i Trygg-Økonomi AS

Trygg-Økonomi betjener små og mellomstore kunder i de fleste bransjer og har kontor sentralt i Tromsdalen. Ønsker du en ryddig og oversiktlig økonomi i din bedrift, må du gjerne ta kontakt med oss for en hyggelig regnskapsprat!

For deg som planlegger utbytte i 2022

Endringen i oppjusteringsfaktoren medfører en effektiv økning i utbytteskatten fra 31,68 % til 35,2 %. Eiere som har grunn til å regne med at det vil bli rom for utbytte også i 2022, kan vurdere om det er handlingsrom i bedriften til å øke utbyttet allerede i 2021. For eksempel vil et utbytte på rundt en million kroner «koste» personlige eiere rundt 35 000 kr mer etter årsskiftet.

Gitt at økonomien tilsier det, kan det følgelig være fornuftig å vedta forventet utbytte for 2022 allerede i år. Med tanke på at årsskiftet nærmer seg i syvmilssteg, forutsetter dette at det snarest innkalles til styremøte og ekstraordinær generalforsamling for å vedta utbytte.

La utbyttet stå igjen i selskapet

Har bedriften solid økonomi og likviditet, er det mulig å ta utbytte før nyttår og sette nettobeløpet (etter beregnet skatt på utbytte) tilbake i selskapet som overkursfond. Dette kan senere tas ut uten ytterligere beskatning. Noe som betyr at et fremtidig utbytte kan bli stående i selskapet, beskattet etter 2021-sats. Dette er en løsning som medfører en del kostnader i prosessen og er derfor mest egnet for selskaper som planlegger utbytte av relativt betydelig størrelse.

Utbytte behøver ikke tas ut før etter 6 måneder etter beslutning i styre/generalforsamling, slik at man kan vente med utbetaling av utbytte. Beskatning vil likevel skje i 2021, som følge av beslutning i generalforsamling (anses skattemessig som innvunnet av personlig eier).

Involver regnskapsføreren din

Det er bare noen få uker til årsskiftet og det er ingen tid å miste hvis du vil unngå skatteøkningen på utbytte.

Uansett hvilken løsning du går for, er regnskapsføreren din den naturlige samtale- og samarbeidspartneren i prosessen. Vi kan reglene og kan veilede deg til den beste løsningen for nettopp deg og din bedrift.

På utkikk etter en autorisert regnskapsfører? I Tripletex sin oversikt finner du mange dyktige og lokale regnskapsførere som kan hjelpe deg og din virksomhet.

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.