8. februar 2022, feires den 19. utgaven av Safer Internet Day. Dagen har et mål om å gjøre internett til et tryggere og bedre sted. 

EU SafeBorders står bak initiativet som startet i 2004 og som nå har blitt en global kampanje. Digitale teknologier gir mange muligheter og kan være en stor ressurs for barn og unge, men det å vokse opp på nett innebærer også en god del risiko. Derfor er det viktig å jobbe kontinuerlig med bevisstgjøring og å fremme en trygg, ansvarlig, kritisk, men positiv bruk av digitale medier. 

Hva er risikoen ved å vokse opp på nett? 

Barn, så vel som mange voksne, har ikke nødvendigvis god nok forståelse av det digitale fotavtrykket de etterlater seg og konsekvensene all delingen kan medføre. Det er viktig å vite litt om hvilke data man skal dele med hvem og hvem som kan se hva. 

Navn, sted, telefonnummer, fødselsdato, e-post, skole og adresse er informasjon som ikke bør deles og brukes i brukernavn. Man bør også være forsiktig med hva slags bilder man sender til andre, da disse fort kan spres videre og man mister kontrollen over hvem som får tilgang til å se de private bildene. 

Det er også lett å møte på fremmede på internett og da er det viktig å vite hvor grensene går for upassende oppførsel – og hvordan man skal rapportere dette. Det samme gjelder nettmobbing og aldersgrenser på innhold. Både foreldre og barn bør vite hvordan de skal navigere plattformene på en ansvarlig måte. Dette kan være forebyggende for alt fra upassende annonser til muligheten til å bruke penger på spill. Derfor er Safer Internet Day en så viktig markering.

Tripletex sine tips:

  1. Vær forsiktig med å dele personlig informasjon.
  2. Rapporter upassende oppførsel, trakassering eller nettmobbing.
  3. Vær hensynsfull når det kommer til din egen atferd på nettet.
  4. Vær kritisk når det kommer til hva du deler på nettet.
  5. Bruk sterk verifisering, gjerne to-trinns verifisering.

Kilde:
https://www.saferinternetday.org/ 

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Andre relevante artikler

Starte egen bedrift? Tips, triks og gode råd

Hvordan starte egen bedrift? Har du allerede en god forretningsidé, men vet ikke helt hvor du skal starte? Her får du noen tips som hjelper deg i gang med din…

Les mer

Hjemmekontor – hvilke regler gjelder?

To år med hjemmekontor viste at fysiske møter enkelt kan erstattes med Teams, Google Meet eller Zoom, alt tyder på at effektiviteten snarere har gått opp enn ned, de introverte…

Les mer

Alltid eFaktura: En enklere løsning for både deg og kundene dine

Å sende ut faktura elektronisk til både bedrifter (EHF) og sluttkunder (eFaktura) kan bidra til en mer automatisert hverdag. Mindre manuell håndtering, færre feil og færre forsinkede betalinger er bare…

Les mer