Fra 1. januar 2017 ble skattebetalingsloven erstattet av en ny lov – skatteforvaltningsloven. Iht. skatteforvaltningsloven § 14 kan det ilegges tvangsmulkt dersom pliktige opplysninger ikke leveres i tide. Dette er en betydelig strengere reaksjon enn tidligere forsinkelsesgebyrer.

Tvangsmulkt gjelder for flere offentlige oppgaver som mva-oppgave, skattemelding, a-melding, aksjonærregisteroppgaver osv.

Når kan virksomheten få tvangsmulkt?

Tvangsmulkt kan ilegges ved:

• manglende levering av aksjonærregisteroppgaven, mva-meldingen, eller skattemeldingen for personlig næringsdrivende og aksjeselskap

• manglende levering av tredjepartsopplysninger leveres for sent (for eksempel aksjonærregisteroppgave, informasjon fra boligsameier, informasjon om pass og stell av barn, data om verdipapirfond og innskudd, utlån og renter mv.)

• åpenbare feil i opplysningene som er levert

• pålegg om bokføring, som man ikke har rettet seg etter

Les også: Alt du trenger å vite om aksjonærregisteropppgaven

Hva er satsene for tvangsmulkt?

Tvangsmulkten følger rettsgebyret, som i 2021 er kr 1199,-.

Hvis du leverer skattemeldingen for sent, påløper det tvangsmulkt med et halvt rettsgebyr (kr 599,50) per dag, maks 50 rettsgebyr (kr 59 950,-).

Hvis du leverer tredjepartsopplysninger for sent, påløper det tvangsmulkt med 1 rettsgebyr (kr 1199,-) per dag, maks 50 rettsgebyr (kr 59 950,-).

For bokføringspålegg er tvangsgebyret 1 rettsgebyr per dag, maksbeløpet er kr 1 000 000. I spesielle tilfeller kan det settes høyere.

Hvordan får du beskjed?

Skatteetaten sender ut et kombinert varsel og vedtak om at dersom opplysningsplikten ikke overholdes innen en ny frist, vil tvangsmulkten begynne å løpe.

Det løper da til opplysningene gis, skattemyndighetene har fastsatt ved skjønn eller maksimal beløpsgrense er nådd.

Du kan lese mer i skatteforvaltningslovens §14-1 og §14-2 og på www.skatteetaten.no.

Les også: Merverdiavgift: Pliktig, fritatt eller unntatt?

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Andre relevante artikler

Byggeselskapet flyttet regnskapet opp i skyen med Proplan: – Har spart oss for masse tid

– Vi skal ikke være kjempespesielle, men unike. Det er målet vårt. Det forteller Oddgeir Eikeskog, daglig leder i Stolt Bolig. Dersom du har gått forbi et nybygg som har…

Les mer

Supports tipsehjørne

Noen av de vanligste spørsmålene fra hver måned har vi nå samlet sammen, og de slippes som månedlige blogginnlegg med tips. Tips fra support, rett og slett - supports tipsehjørne!…

Les mer

Frigjør tid med komplett økonomisystem – 5 gode grunner til å bruke Tripletex

Ta presise beslutninger og bedre lønnsomheten i din bedrift! Med Tripletex får du et komplett økonomisystem med et funksjonsrikt prosjektverktøy innebygd. Frigjør tid i arbeidshverdagen og få den fleksibiliteten du…

Les mer