Hva er arbeidsgiveravgift?

Arbeidsgiveravgift er avgiften arbeidsgiver betaler av lønn og annen avgiftspliktig godtgjørelse, for arbeid og oppdrag i og utenfor tjenesteforhold i bedriften. Dette er også en av flere kostnader knyttet til å ha ansatte.

Arbeidsgiveravgiften er et påslag på lønnskostnader. Avgiften skal være med å finansiere folketrygdens utgifter i Norge, så altså skal arbeidsgiveravgiften betales inn til Folketrygden. Prosentsatsen varierer mellom 0 og 14,1 %.

Når skal man betale arbeidsgiveravgift?

Alle som har ansatte i sin tjeneste, plikter å betale arbeidsgiveravgift av utbetalt lønn, feriepenger og eventuelt annen avgiftspliktig godtgjørelse.

Som regel er det arbeidsgiveravgift på alt du skal trekke skatt av. Et viktig tillegg er at du skal betale arbeidsgiveravgift av feriepenger. Les mer om utbetaling av feriepenger.

Hvor mye er arbeidsgiveravgiften?

Det varierer ut i fra ulike soner og næringer. Den vanligste prosentsatsen er 14,1 %. Men flytter du til Finnmark, unngår du arbeidsgiveravgift.

Ekstra arbeidsgiveravgift

Fra og med inntektsåret 2023 er det innført en ekstra arbeidsgiveravgift for ansatte som tjener over 750 000 kr. Den ekstra arbeidsgiveravgiften er på 5 % og skal beregnes i alle soner, også soner med 0 % arbeidsgiveravgift.

 

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Siste nytt fra Tripletex

Betalingssiden i Tripletex kommer i ny drakt

Vi jobber konstant med å forenkle hverdagen din og gi deg det beste regnskapsprogrammet på markedet. Nå har vi også holdt på så lenge at det begynner å bli behov…

Les mer

Har du fått brev fra Skatteetaten? 

I denne artikkelen ser vi på de viktigste endringene fra Skatteetaten og hvorfor du bør benytte deg av et system som lar deg håndtere både regnskap og årsoppgjør i en…

Les mer

Hva er foretaksregisterloven?

Først litt om Foretaksregisteret Foretaksregisteret er en offentlig database administrert av Brønnøysundregistrene, hvor alle foretak som driver næringsvirksomhet i Norge må registrere seg. Registeret inneholder detaljert informasjon om selskapers struktur,…

Les mer