Hva er arbeidsgiveravgift?

Arbeidsgiveravgift er avgiften arbeidsgiver betaler av lønn og annen avgiftspliktig godtgjørelse, for arbeid og oppdrag i og utenfor tjenesteforhold i bedriften. Dette er også en av flere kostnader knyttet til å ha ansatte.

Arbeidsgiveravgiften er et påslag på lønnskostnader. Avgiften skal være med å finansiere folketrygdens utgifter i Norge, så altså skal arbeidsgiveravgiften betales inn til Folketrygden. Prosentsatsen varierer mellom 0 og 14,1 %.

Når skal man betale arbeidsgiveravgift?

Alle som har ansatte i sin tjeneste, plikter å betale arbeidsgiveravgift av utbetalt lønn, feriepenger og eventuelt annen avgiftspliktig godtgjørelse.

Som regel er det arbeidsgiveravgift på alt du skal trekke skatt av. Et viktig tillegg er at du skal betale arbeidsgiveravgift av feriepenger. Les mer om utbetaling av feriepenger.

Hvor mye er arbeidsgiveravgiften?

Det varierer ut i fra ulike soner og næringer. Den vanligste prosentsatsen er 14,1 %. Men flytter du til Finnmark, unngår du arbeidsgiveravgift.

Ekstra arbeidsgiveravgift

Fra og med inntektsåret 2023 er det innført en ekstra arbeidsgiveravgift for ansatte som tjener over 750 000 kr. Den ekstra arbeidsgiveravgiften er på 5 % og skal beregnes i alle soner, også soner med 0 % arbeidsgiveravgift.

 

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Siste nytt fra Tripletex

Skal du føre regnskapet selv? Dette må du vite

Artikkelen er skrevet av fageksperter i Sticos, Elin Petersen og Tor Magnus Olsen. Mange velger å føre regnskapet selv, uten å tenke over hva det betyr. Selv om regnskapsprogrammene blir…

Les mer

Hva er skattefradrag? De viktigste fradragene du bør kjenne til

Fradragene reduserer det skattbare overskuddet i selskapet, slik at skatten blir lavere. For å  være helt presise snakker vi da om fradrag i inntekten, og ikke i selve skatten –…

Les mer

Lønnsjustering og etterbetaling – dette bør du som bedrift tenke på

Våren er sesong for blomsterspiring, fuglesang – og lønnsjustering. Grunnlønnen skal blant annet tilpasses endringer i markedet. Ikke minst skal justeringen speile de ansattes bidrag til bedriften, deres prestasjoner og…

Les mer