Hva er et dekningsbidrag?

Dekningsbidraget sier noe om lønnsomheten på en vare eller tjeneste. Det er det du sitter igjen med etter at variable kostnader er trukket fra bedriften salgsinntekter. 

Variable kostnader er utgifter i forbindelse med for eksempel produksjon av en vare, som materialkostnader og produksjonslønn, som endres ut i fra mengde og type produkt.

Dekningsbidraget skal dekke faste utgifter som lønn, husleie, strøm og lignende utgifter som ikke endres betydelig på kort sikt. Det som eventuelt er til overs utgjør overskuddet. Dersom de faste utgiftene er større enn dekningsbidraget, går bedriften med underskudd.

 

Dekningsbidrag formel

Salgsinntekter – variable kostnader = Dekningsbidrag

Resultatet oppgis i kroner.

 

Slik regner du ut dekningsbidraget

Dersom en bedrift skal produsere en helt ny vare, kan beregningen se slik ut:

Salgpris pr enhet 1000,-
– Produksjonslønn 350,-
– Materialkostnader 145,-
– Frakt 30,-
= Dekningsbidrag 475,-

Da er det igjen 475 kroner som skal dekke faste kostnader og forhåpentligvis føre til overskudd for videre investeringer.

 

Dekningsgrad

Dekningsgrad= Dekningsbidrag pr enhet * 100/ Salgspris pr enhet

Resultatet oppgis i prosent. Dermed får du vite hvor mange prosent av hver omsatt krone som blir igjen til å dekke faste kostnader. 

Fra eksempelet over blir regnestykket:
475 * 100/1000= 47,5%

Altså en dekningsgrad på 47,5%

 

Hva er forskjell på dekningsbidrag 1 og 2?

Dekningsbidrag 1 trekker fra de variabel kostnadene, som vi har gått igjennom over her.

Dekningsbidrag 2 trekker i fra flere kostnader og er det du sitter igjen med etter at varekostnader, variable og faste kostnader er trukket fra.

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Siste nytt fra Tripletex

Når du fører timer, planter vi trær

Å registrere timer samme dag som du gjør arbeidet, er lurt. Rask og nøyaktig fakturering av kunder, løpende oppdatert oversikt for bedriften, og en korrekt lønnsslipp er blant fordelene med…

Les mer

Hjemmekontor og skatt – dette må du vite

Først – hva er egentlig et hjemmekontor? Selv om du jobber hjemmefra, så har du ikke nødvendigvis hjemmekontor. I alle fall hvis du spør Skatteetaten om deres regler knyttet til…

Les mer

Tripletex regnskapsprogram for bønder – smarte tips og triks

Regnskapsprogrammet Tripletex er bygget slik at flest mulig, også dem uten regnskapserfaring, skal kunne ta i bruk systemet. Det betyr at det per nå ikke er tilrettelagt spesielt for ulike…

Les mer