Hva er et dekningsbidrag?

Dekningsbidrag sier noe om lønnsomheten på en vare eller tjeneste. Det finnes to typer dekningsbidrag, dekningsbidrag 1 og dekningsbidrag 2.

 

Dekningsbidrag 1 er det du sitter igjen med etter at variable kostnader er trukket fra bedriftens salgsinntekter. 

Variable kostnader er utgifter i forbindelse med for eksempel produksjon av en vare, som materialkostnader og produksjonslønn, som endres ut i fra mengde og type produkt.

Dekningsbidraget skal dekke faste utgifter som lønn, husleie, strøm og lignende utgifter som ikke endres betydelig på kort sikt. Det som eventuelt er til overs utgjør overskuddet. Dersom de faste utgiftene er større enn dekningsbidraget, går bedriften med underskudd.

Slik regner du ut dekningsbidrag 1

Dekningsbidraget regnes ut ved hjelp av en enkel formel:

Salgsinntekter – variable kostnader = Dekningsbidrag

Resultatet oppgis i kroner.

Dersom en bedrift skal produsere en helt ny vare, kan beregningen se slik ut:

Salgpris pr enhet 1000,-
– Produksjonslønn 350,-
– Materialkostnader 145,-
– Frakt 30,-
= Dekningsbidrag 475,-

Da er det igjen 475 kroner som skal dekke faste kostnader og forhåpentligvis føre til overskudd for videre investeringer.

Hva er forskjell på dekningsbidrag 1 og 2?

Dekningsbidrag 1 trekker fra de variable kostnadene, som i eksemplet over.

Dekningsbidrag 2 trekker fra flere kostnader, og er det du sitter igjen med etter at varekostnader, variable og faste kostnader knyttet til produktet, er trukket fra.

 

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Siste nytt fra Tripletex

5 smarte integrasjoner for startups

Integrasjoner gjør det enklere å automatisere regnskapet ditt og sparer deg for både tid og penger. Ved å koble Tripletex mot andre systemer du bruker i bedriften, som for eksempel…

Les mer

Ledelse: Verdier i bunn for god motivasjon

Denne artikkelen sto først på trykk i LederNytt og gjengis med tillatelse fra redaksjonen. Skrevet av Inger Lise Kontochristos. Oustad mener at noe av grunnlaget for god motivasjon som leder,…

Les mer

Hvordan jobbe med årsoppgjør og lønn i fremtiden?

Alt i ett system Må du bytte lønnssystem? Da bør du finne løsninger som forenkler arbeidshverdagen for deg og kundene dine. Samler du funksjonalitet som regnskap, lønn og årsoppgjør under…

Les mer