Hva er depositum?

Depositum er et sikkerhetsbeløp som leietakere betaler til utleiere for å dekke eventuelle skader eller mislighold av leieavtalen. Det skal beskytte utleieren mot potensielle tap, og sikre at eiendommen holdes ved like.

 

Maksimalt depositum for utleiebolig

Ifølge loven kan ikke depositumet overstige seks måneders leie. Det vanligste er tre måneder. Depositumsbeløpet kan også justeres hvis leien endres.

Eksempel: Hvis månedsleien er 10 000 kr blir maksimalt depositum 60 000 kr. Mer vanlig ville likevel vært 30 000. Dette beløpet havner da typisk på en egen depositumskonto.

 

Opprette en depositumskonto

Utleier oppretter en sperret depositumskonto i leietakers navn. Dette gjøres enkelt gjennom banken, og sikrer at pengene håndteres korrekt. For å opprette kontoen må dere ha en leiekontrakt signert av begge parter. Eventuelle kostnader ved opprettelse av depositumskonto dekkes av utleier.

En sperret depositumskonto gir trygghet for begge parter. Som leietaker slipper du å bekymre deg for at utleier beholder pengene når du flytter. Som utleier har du sikkerhet for eventuelle skader når leietakeren flytter ut.

 

Rettigheter og plikter ved depositum

Utleieren skal ikke bruke depositumet under leieperioden og må dokumentere eventuelle krav om bruk av depositum ved leieforholdets slutt.

Leietaker har rett til å få en detaljert forklaring på hvorfor eventuelle fradrag er gjort fra depositumet, samt retten til å bestride urimelige krav. Leietaker har rett på rentene fra depositumskontoen.

 

Tilbakebetaling ved leieforholdets slutt

Depositumet skal tilbakebetales i sin helhet eller delvis etter at eventuelle skader er oppgjort. Prosessen skal være rettferdig og gjennomsiktig. Tilbakebetalingen av depositum skal skje så snart som mulig etter at leieforholdet er avsluttet, gitt at alle forhold rundt utflytting og skadeoppgjør er avklart.

Ved uenigheter kan både utleier og leietaker benytte Husleietvistutvalget for å få en nøytral vurdering av saken.

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Siste nytt fra Tripletex

Nå får du snart en ny og lynrask hovedbok

Hvorfor oppgraderer vi hovedboken? Det er behov for å oppgradere teknologien som hovedboken er bygget på i dag. Dette vil gi oss flere nye muligheter inn i fremtiden for videre…

Les mer

Ansvar og utviklerglede fra dag én

Over 120 000 kunder, som tilsvarer en femtedel av Norges SMB bedrifter, bruker Tripletex som økonomisystem. For å sikre at disse bedriftene har et brukervennlig, trygt og pålitelig system, jobber…

Les mer

Nå er det nye kontrollskjema som gjelder

Tripletex har oppdatert alle kontrollskjema, og etter mange tilbakemeldinger fra dere har disse blitt enda bedre. Dette er noen av forbedringene vi har gjort: Utskriftsvennlig PDF av kursfortegnelse, med firmalogo…

Les mer