Hva er factoring?

Factoring betyr at du setter bort jobben med å ta betalt fra kundene dine. Factoring er mest vanlig ved salg til andre bedrifter, siden kjøp og salg mellom bedrifter gjerne gjøres på kreditt. En tjeneste som factoring lar deg redusere risiko og spare tid, mot at du betaler noen for tjenesten.

Det betyr også at det er et ekstra ledd som skal ha betaling for denne tjenesten. For noen virksomheter kan det derimot være verdt pengene ettersom man sparer både tid og ressurser på å kreve betalinger fra kunder og inkasso.

Det er som oftest finansieringsselskap eller banker som driver med factoringtjenester i Norge.

Factoring gir høyere likviditet

Selskapet som tar seg av innkrevingen for deg utbetaler gjerne omkring 80 % av debitorens skyldige beløp, sånn at du får brorparten av salgets verdi med en gang i stedet for å vente for eksempel 30 dager. Det gir virksomheten din mer penger å flytte rundt på, og dermed høyere likviditet.

Hvordan fungerer factoring?

Banker, finansinstitusjoner og andre leverandører tilbyr ulike former for factoring. Ofte innebærer tjenesten at du må selge alle fordringene dine, men enkelte åpner for mer fleksibilitet. Felles for alle variantene er at du kan få betalt med en gang, i stedet for å vente på betalingsfristen. Du slipper også jobben med oppfølging, purring og inkasso.

I retur tar selskapet betalt gjennom gebyrer for å ta seg av innkrevingen av penger. Prisen vil variere mellom ulike selskaper og avtaler.

Vanlige begreper innen factoring

Fakturakjøp: betyr at hele eller deler av fakturaen blir overlatt til en bank eller et finansieringsselskapet, som deretter betaler summen på fakturaen direkte etter overtakelsen. Vanligvis er det større selskaper som bruker denne typen tjenester for å øke sin arbeidskapital eller likviditet.

Factoring med regress: en form for factoring som innebærer at den ubetalte fakturaen kjøpes tilbake av selskapet etter et visst antall dager, hvor man samtidig beholder kredittrisikoen.

Factoring uten regress: betyr at banken eller finansieringsselskapet tar risikoen om fakturaen ikke betales. Denne tjenesten tilbys vanligvis kun til selskap med god betalingsevne, og som regnes som risikofrie.

Fordeler og ulemper ved factoring

Vurderer du å benytte deg av factoring i din virksomhet, er det en del fordeler og ulemper å forholde seg til:

Fordelene er en styrket likviditet, mindre risiko for dårlige betalere, samt mindre administrasjon, som frigjør tid som kan brukes på andre deler av virksomheten.

Ulempene er den tapte fortjenesten man får ved å betale for selve factoringtjenesten, mindre kontroll over debitorbokføringen, samt signalverdien i å outsource en del av økonomifunksjonen, noe som kan anses som en svakhet i enkelte tilfeller.

En regnskapsfører kan svare på om factoring er riktig for din bedrift.

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Siste nytt fra Tripletex

Verdt å vite om feriepenger, ferieavvikling og ferieloven

Selv om ferieloven har sine klare regler, kan enkelte arbeidsplasser også ha egne retningslinjer, spesielt i tariffavtaler eller lokale avtaler. Enten du er arbeidstaker eller arbeidsgiver, vil vi hjelpe deg…

Les mer

Endringen fra Skatteetaten som påvirker alle norske selskaper

Årsoppgjøret kan gjerne beskrives som nyttårsaften for regnskapet, selv om mange næringsdrivende assosierer det med alt annet enn fest og fyrverkeri. – Vi forstår at prosessen kan være tidkrevende og…

Les mer

Hva er skattefradrag? De viktigste fradragene du bør kjenne til

Fradragene reduserer det skattbare overskuddet i selskapet, slik at skatten blir lavere. For å  være helt presise snakker vi da om fradrag i inntekten, og ikke i selve skatten –…

Les mer