Hva er fakturering?

Fakturering er å sende ut et dokument, enten fysisk eller elektronisk, med betalingskrav for varer eller tjenester til en kunde. Fakturering skjer altså når noe selges. Er du for eksempel en grafisk designer og utfører designarbeid for en kunde, skal den kunden altså faktureres for arbeidet som er gjort.

Hva innebærer det å fakturere?

Alle virksomheter er pålagt å utstede en faktura når varene eller tjenestene selges til en kunde, uavhengig av størrelsen på beløpet. Fakturaen skal sendes til kunden senest en måned etter varen eller tjenesten har blitt mottatt. Selve bokføringen av fakturaen skjer på det tidspunktet du sender fakturaen, selv om kunden ikke har betalt enda.

Hvordan skal du fakturere?

Skatteetaten har visse krav til hvordan en faktura skal opprettes. Blant annet skal det ikke være mulig for deg å endre fakturanummeret manuelt, og derfor skal du enten bruke et fakturaprogram til å utstede fakturaer, eller fakturablanketter med påtrykt fakturanummer.

Det er også visse krav til nøyaktig hva som skal på en faktura, som du kan lese om her.

Kan jeg slette en faktura?

Bokføringsloven har strenge regler rundt fakturering, og det er dermed ikke tillatt å slette en faktura. Dette gjøres blant annet for å unngå misbruk og kontrollere at ingen bilag mangler i regnskapet.

Har du sendt en faktura med feil, eller om noen av varene blir returnert, kan man opprette et dokument som utligner fakturaen du har sendt. Dette dokumentet kalles en kreditnota. Dersom kunden ikke har betalt fakturaen når han mottar kreditnotaen, kan han som oftest nøyes med å trekke beløpet på kreditnotaen fra fakturabeløpet og innbetale resten.

Dersom fakturaen allerede er betalt når kunden mottar kreditnotaen, skylder selgeren penger til kjøperen, og selger må derfor betale pengene tilbake til kjøper.

 

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Siste nytt fra Tripletex

– Jeg skulle byttet fra Mamut til Tripletex for flere år siden

Denne artikkelen er skrevet av Åge Muren i regnskapsbyrået Progressum. Åge Muren har god erfaring med å bytte fra Mamut til Tripletex. Sommeren 2007 startet jeg min egen konsulentvirksomhet. Som…

Les mer

Hvordan søke om finansiering for din bedrift

De vanligste formene for bedriftsfinansiering er kassekreditt og flerårige nedbetalingslån. Kassekreditt er beregnet på kortsiktige behov, mens flerårige lån er mer strategiske investeringer i for eksempel arbeidsmaskiner eller eiendom.  Hvordan…

Les mer

Mye å hente på økt digitalisering for norsk landbruk

En digitaliseringsundersøkelse fra Visma viser at jordbruk, skogbruk og fiske er den minst digitaliserte bransjen i Norge. Samtidig kan en hardt presset næring ha mye å tjene på å ta…

Les mer