Hva er fakturering?

Fakturering er å sende ut et dokument, enten fysisk eller elektronisk, med betalingskrav for varer eller tjenester til en kunde. Fakturering skjer altså når noe selges. Er du for eksempel en grafisk designer og utfører designarbeid for en kunde, skal den kunden altså faktureres for arbeidet som er gjort.

Hva innebærer det å fakturere?

Alle virksomheter er pålagt å utstede en faktura når varene eller tjenestene selges til en kunde, uavhengig av størrelsen på beløpet. Fakturaen skal sendes til kunden senest en måned etter varen eller tjenesten har blitt mottatt. Selve bokføringen av fakturaen skjer på det tidspunktet du sender fakturaen, selv om kunden ikke har betalt enda.

Hvordan skal du fakturere?

Skatteetaten har visse krav til hvordan en faktura skal opprettes. Blant annet skal det ikke være mulig for deg å endre fakturanummeret manuelt, og derfor skal du enten bruke et fakturaprogram til å utstede fakturaer, eller fakturablanketter med påtrykt fakturanummer.

Det er også visse krav til nøyaktig hva som skal på en faktura, som du kan lese om her.

Kan jeg slette en faktura?

Bokføringsloven har strenge regler rundt fakturering, og det er dermed ikke tillatt å slette en faktura. Dette gjøres blant annet for å unngå misbruk og kontrollere at ingen bilag mangler i regnskapet.

Har du sendt en faktura med feil, eller om noen av varene blir returnert, kan man opprette et dokument som utligner fakturaen du har sendt. Dette dokumentet kalles en kreditnota. Dersom kunden ikke har betalt fakturaen når han mottar kreditnotaen, kan han som oftest nøyes med å trekke beløpet på kreditnotaen fra fakturabeløpet og innbetale resten.

Dersom fakturaen allerede er betalt når kunden mottar kreditnotaen, skylder selgeren penger til kjøperen, og selger må derfor betale pengene tilbake til kjøper.

 

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Siste nytt fra Tripletex

Hva er foretaksregisterloven?

Først litt om Foretaksregisteret Foretaksregisteret er en offentlig database administrert av Brønnøysundregistrene, hvor alle foretak som driver næringsvirksomhet i Norge må registrere seg. Registeret inneholder detaljert informasjon om selskapers struktur,…

Les mer

Skatt på utbytte

Når du har eget AS, velger du om du ønsker å være ansatt i ditt eget AS eller ikke.  Dersom du velger å ikke være ansatt, kan du ta penger…

Les mer

Betalingssiden i Tripletex kommer i ny drakt

Vi jobber konstant med å forenkle hverdagen din og gi deg det beste regnskapsprogrammet på markedet. Nå har vi også holdt på så lenge at det begynner å bli behov…

Les mer