Hva er feriepenger?

Feriepenger er en lovbestemt godtgjørelse som arbeidstakeren tjener opp i løpet av et år, og som utbetales påfølgende år.

Feriepengene tjenes altså opp året før ferien tas ut. Det året ferien avvikles utbetales disse pengene istedenfor lønn. Du må derfor ha vært i jobb året før for å ha rett til feriepenger.

Les også: Verdt å vite om feriepenger, ferieloven og ferieavvikling

Hvordan regne ut feriepenger?

Da må du ta utgangspunkt i feriepengegrunnlaget fra året før. Det består av lønn, bonus og alt av vederlag som utbetales som godtgjørelse for personlig arbeidsinnsats.

Feriepengene utgjør minimum 10,2% av dette grunnlaget. For de over 60 år som har krav på ekstra ferie er satsen 12,5%. Selvstendig næringsdrivende og frilansere har vanligvis ikke rett på feriepenger.

Når kommer feriepengene?

I utgangspunktet utbetales feriepengene siste normale lønningsdag før ferie. Mange bedrifter i Norge velger å utbetale feriepenger i en fast måned, som oftest i juni eller juli.

Håndtering av feriepenger i Tripletex

I Tripletex har man mulighet til å foreta lønnstrekk for alle ferieukene samtidig ved at feriepengene betales ut f. eks i juni eller annen måned. Da slipper man å trekke de ansatte i lønn når ferie faktisk tas ut i løpet av året.

Her kan du se ulike eksempler på beregning av trekk ved ferie, samt innstillinger i Tripletex.

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Siste nytt fra Tripletex

Bli kjent med det nye bankdashbordet

Med Tripletex koblet til banken din får du en enda enklere arbeidshverdag hvor du kan gjøre flere oppgaver på kortere tid, uten å måtte logge inn i nettbanken. Bankintegrasjon i…

Les mer

Slik kan du jobbe mer effektivt med prosjektene dine i Tripletex

Den mest grunnleggende funksjonaliteten i prosjektmodulen er muligheten til å knytte timer og kostnader opp mot ulike prosjekter - samtidig som det er svært enkelt å fakturere denne tiden og…

Les mer

Ny bankintegrasjon skreddersydd for småbedrifter

PSD2 skal fremme innovasjon og styrke sikkerheten til betalinger. Gjennom direktivet er alle banker pålagt å legge til rette for at betalinger kan bli gjennomført fra andre systemer. Direktivet har ført…

Les mer