Hva er feriepenger?

Feriepenger er en lovbestemt godtgjørelse som arbeidstakeren tjener opp i løpet av et år, og som utbetales året etter.

Feriepengene tjenes altså opp året før ferien tas ut. Når man tar ferie utbetales disse pengene istedenfor lønn. Du må derfor ha vært i jobb året før for å ha rett til feriepenger.

Les også: Verdt å vite om feriepenger, ferieloven og ferieavvikling

Hvordan regne ut feriepenger?

Da må du ta utgangspunkt i feriepengegrunnlaget fra året før. Grunnlaget består av lønn, bonus og det som ellers utbetales som betaling for egen arbeidsinnsats.

Feriepengene utgjør minimum 10,2% av dette grunnlaget. For de over 60 år som har krav på ekstra ferie er satsen 12,5%. Selvstendig næringsdrivende og frilansere har vanligvis ikke rett på feriepenger.

Når kommer feriepengene?

I utgangspunktet utbetales feriepengene siste normale lønningsdag før ferie. Mange bedrifter i Norge velger å utbetale feriepenger i en fast måned, som oftest i juni eller juli.

Håndtering av feriepenger i Tripletex

I Tripletex har man mulighet til å foreta lønnstrekk for alle ferieukene samtidig ved at feriepengene betales ut f. eks i juni eller annen måned. Da slipper man å trekke de ansatte i lønn når ferie faktisk tas ut i løpet av året.

Her kan du se ulike eksempler på beregning av trekk ved ferie, samt innstillinger i Tripletex.

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Siste nytt fra Tripletex

Finalistene i årets vekstbedrift 2022

Kåringen av "Årets vekstbedrift" ledes av en jury som består av gründere, ledere og eksperter innenfor startups. Under utvelgelsen av finalistene har juryen sett etter oppstartsbedrifter med vekstambisjoner og som…

Les mer

Byttet regnskapsbyrå og -program. Det har gitt resultater

– Vi har endret hele arbeidsmåten og har spart mye tid på å kvitte oss med vanskelige rutiner. Og ja, jeg ser at vi i løpet av det siste året…

Les mer

Regnskapsføreren – mer enn en masekopp

Mangler det noen brikker? Joda, det kan være at regnskapsføreren din faktisk er en masekopp, som liker å plage folk som har viktigere ting å gjøre. Jeg har ikke møtt…

Les mer