Hva er feriepenger?

Feriepenger er en lovbestemt godtgjørelse som arbeidstakeren tjener opp i løpet av et år, og som utbetales året etter.

Feriepengene tjenes altså opp året før ferien tas ut. Når man tar ferie utbetales disse pengene istedenfor lønn. Du må derfor ha vært i jobb året før for å ha rett til feriepenger.

Les også: Verdt å vite om feriepenger, ferieloven og ferieavvikling

Hvordan regne ut feriepenger?

Da må du ta utgangspunkt i feriepengegrunnlaget fra året før. Grunnlaget består av lønn, bonus og det som ellers utbetales som betaling for egen arbeidsinnsats.

Feriepengene utgjør minimum 10,2% av dette grunnlaget. For de over 60 år som har krav på ekstra ferie er satsen 12,5%. Selvstendig næringsdrivende og frilansere har vanligvis ikke rett på feriepenger.

Når kommer feriepengene?

I utgangspunktet utbetales feriepengene siste normale lønningsdag før ferie. Mange bedrifter i Norge velger å utbetale feriepenger i en fast måned, som oftest i juni eller juli.

Håndtering av feriepenger i Tripletex

I Tripletex har man mulighet til å foreta lønnstrekk for alle ferieukene samtidig ved at feriepengene betales ut f. eks i juni eller annen måned. Da slipper man å trekke de ansatte i lønn når ferie faktisk tas ut i løpet av året.

Her kan du se ulike eksempler på beregning av trekk ved ferie, samt innstillinger i Tripletex.

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Siste nytt fra Tripletex

– Datadrevet innsikt gjør kundene rustet for vekst

– Teknologien er i en voldsom utvikling, også innen regnskap. Samtidig sitter mange fortsatt og puncher mye manuelt. Fokuset ligger i stor grad på regnskap – når det finnes mange…

Les mer

Kreativ interiør-suksess med regnskapsfører på laget

Da Hanne S. Gjetmundsen etablerte Klart Regnskap våren 2021, hadde hun vært i et stort konsern i 6 år. Hun savnet både kundekontakt og variasjon i arbeidsoppgavene og valgte derfor…

Les mer

Hvordan jobbe med årsoppgjør og lønn i fremtiden?

Alt i ett system Må du bytte lønnssystem? Da bør du finne løsninger som forenkler arbeidshverdagen for deg og kundene dine. Samler du funksjonalitet som regnskap, lønn og årsoppgjør under…

Les mer