Hva er et dagsoppgjør?

Dagsoppgjør er en avstemming av det registrerte salg man har i løpet av en dag og viser beholdningen av kontanter i kassen.
Virksomhetene som har kontantsalg, er pliktige til å dokumentere det daglige salget deres, samt at kassebeholdningen i kasseapparatet må telles. Dette kalles et dagsoppgjør, og kan også kalles kasseoppgjør.

Hensikten med dagsoppgjør

Dagsoppgjør for kasse må utarbeides daglig og er et krav ifølge bokføringsforskriften (§ 5-3-3). Det er viktig for at kontantsalg registreres fullstendig og det bidrar til å redusere risikoen for at det forekommer underslag i kassen.

Hva inneholder et dagsoppgjør?

Gjennomføring av et dagsoppgjør starter med at man noterer hvor mye det er i kassen ved starten av dagen. Så noterer man det totale salget som er gjort totalt i løpet av dagen. Deretter telles det hvor mye som er betalt kontant og hvor mye som betalt med kort. Til slutt noteres hvor mye kontanter det er i kassen ved slutten av dagen.

Beholdningen ved slutten av dagen sammenliknes med innholdet på starten av dagen, for å sjekke om differansen stemmer overens med det salget som er gjort i løpet av dagen. Hvis det ikke stemmer, må man undersøke hva som er grunnen til at det er en feil.

Dagsoppgjøret må signeres

En slik avstemming skal signeres av den som har utført dagsoppgjøret. Det er også en god ide at en overordnet kontrollerer kasseoppgjørene med jevne mellomrom for å oppdage tilfeldige feil eller eventuelt bevisste feil.

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Siste nytt fra Tripletex

Ny GRFS og ny regnskapsførerlov – hva betyr det?

Vi har tatt en prat med Hans Olav Sekkeseter i Sticos for å få mer innsikt i hva ny regnskapsførerlov og ny GRFS innebærer. GRFS og ny regnskapsførerlov må sees…

Les mer

Pensjon for bedrifter – dette må du vite om OTP og lovpålagt pensjon

Stort sett alle bedrifter med minst én ansatt i tillegg til bedriftseieren, er pålagt å etablere en pensjonsordning. Dette gjelder også selskap som ikke er skattepliktige. Obligatorisk tjenestepensjon (OTP) er…

Les mer

Utleggstrekk – lover og regler for arbeidsgivere

Hva er utleggstrekk, og hvilke regler gjelder? Utleggstrekk – definisjon og forklaring Utleggstrekk, tidligere kalt påleggstrekk, innebærer at arbeidsgiveren trekker et beløp fra den ansattes lønn. Dette kan skje hvis…

Les mer