Hva er en stiftelse?

En stiftelse opprettes når en formuesverdi skal brukes til et spesifikt formål som kan være av humanitær, sosial, økonomisk eller ideell art.

En stiftelse er en type selskapsform som opprettes ved at en mengde penger skulle brukes til et bestemt formål. Ofte dukker disse pengene opp ved gave eller testament. En stiftelse kan forstås som en formuesverdi.

Regler for stiftelser

Lover og regler som gjelder for stiftelser reguleres av Stiftelsestilsynet og Stiftelsesloven.

En stiftelse skal ha et styre og en revisor, samt vedtekter som for eksempel sier noe om stiftelsens navn og hva de arbeider for. Styret kan sies å være stiftelses ansikt utad. De har ansvar for at formuesverdien til stiftelsen skal brukes for å følge opp stiftelsens formål.

Stiftelsens grunnkapital skal være minimum 100.000 kroner, det vil si at startverdien av formuen som selskapet starter opp med må være minst like stor som denne summen.

Alminnelige stiftelser og næringsdrivende stiftelser

En stiftelse kan være en næringsdrivende stiftelse eller en alminnelig stiftelse. Ifølge Stiftelsesloven betegnes en næringsdrivende stiftelse som:

En stiftelse som har til formål å drive næringsvirksomhet selv

  • Stiftelser som driver næringsvirksomhet selv
  • Stiftelser som på grunn av avtale, eller som eier av aksjer eller selskapsandeler, har bestemmende innflytelse over næringsvirksomhet utenfor stiftelsen, altså at de eier så mye i en annen næringsvirksomhet at de har rett til å bestemme noe der
  • Stiftelser som ikke faller inn under en av disse tre kategorier, betegnes som alminnelige stiftelser

Registrering av stiftelser

Når man oppretter en stiftelse, skal det meldes inn til Enhetsregisteret i Brønnøysund. Ved opprettelse av næringsdrivende stiftelser, skal det dessuten registreres i Foretaksregisteret i Brønnøysund.

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Siste nytt fra Tripletex

Lønnsjustering og etterbetaling – dette bør du som bedrift tenke på

Våren er sesong for blomsterspiring, fuglesang – og lønnsjustering. Grunnlønnen skal blant annet tilpasses endringer i markedet. Ikke minst skal justeringen speile de ansattes bidrag til bedriften, deres prestasjoner og…

Les mer

Endringen fra Skatteetaten som påvirker alle norske selskaper

Årsoppgjøret kan gjerne beskrives som nyttårsaften for regnskapet, selv om mange næringsdrivende assosierer det med alt annet enn fest og fyrverkeri. – Vi forstår at prosessen kan være tidkrevende og…

Les mer

Lagerstyring tilpasset dine behov

God lagerstyring og et godt logistikksystem er viktig for å ha kontroll på lønnsomheten til din bedrift. Med lager og logistikk i Tripletex får du en brukervennlig løsning, uavhengig av…

Les mer