Hva er en stiftelse?

En stiftelse opprettes når en formuesverdi skal brukes til et spesifikt formål som kan være av humanitær, sosial, økonomisk eller ideell art.

En stiftelse er en type selskapsform som opprettes ved at en mengde penger skulle brukes til et bestemt formål. Ofte dukker disse pengene opp ved gave eller testament. En stiftelse kan forstås som en formuesverdi.

Regler for stiftelser

Lover og regler som gjelder for stiftelser reguleres av Stiftelsestilsynet og Stiftelsesloven.

En stiftelse skal ha et styre og en revisor, samt vedtekter som for eksempel sier noe om stiftelsens navn og hva de arbeider for. Styret kan sies å være stiftelses ansikt utad. De har ansvar for at formuesverdien til stiftelsen skal brukes for å følge opp stiftelsens formål.

Stiftelsens grunnkapital skal være minimum 100.000 kroner, det vil si at startverdien av formuen som selskapet starter opp med må være minst like stor som denne summen.

Alminnelige stiftelser og næringsdrivende stiftelser

En stiftelse kan være en næringsdrivende stiftelse eller en alminnelig stiftelse. Ifølge Stiftelsesloven betegnes en næringsdrivende stiftelse som:

En stiftelse som har til formål å drive næringsvirksomhet selv

  • Stiftelser som driver næringsvirksomhet selv
  • Stiftelser som på grunn av avtale, eller som eier av aksjer eller selskapsandeler, har bestemmende innflytelse over næringsvirksomhet utenfor stiftelsen, altså at de eier så mye i en annen næringsvirksomhet at de har rett til å bestemme noe der
  • Stiftelser som ikke faller inn under en av disse tre kategorier, betegnes som alminnelige stiftelser

Registrering av stiftelser

Når man oppretter en stiftelse, skal det meldes inn til Enhetsregisteret i Brønnøysund. Ved opprettelse av næringsdrivende stiftelser, skal det dessuten registreres i Foretaksregisteret i Brønnøysund.

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Siste nytt fra Tripletex

Ung gründerduo skaper vekst og arbeidsplasser

– Det er jo imponerende hva de gjør, og det pågangsmotet de har! Å investere i eiendom krever egenkapital. Gjennom byggefirmaet skaper de seg en buffer og god likviditet til…

Les mer

Har du fått brev fra Skatteetaten? 

I denne artikkelen ser vi på de viktigste endringene fra Skatteetaten og hvorfor du bør benytte deg av et system som lar deg håndtere både regnskap og årsoppgjør i en…

Les mer

Hva er permisjon? 

I denne artikkelen kan du lese om:Har du krav på permisjon med lønn?Hvilke andre typer permisjon finnes?Foreldrepermisjon og øvrige permisjoner i forbindelse med svangerskap og fødselNår søke permisjon fra jobb…

Les mer