Forsinkelsesgebyr er penger som utsender av regning kan kreve dersom ikke mottaker betaler denne innen betalingsfristen.
Hvis en kunde ikke har betalt en regning, kan man sende ut en betalingspåminnelse for å minne kunden på at han eller hun skal betale regningen. Denne betalingspåminnelsen kan sendes ut med forsinkelsesgebyr 14 dager etter fakturaens opprinnelige forfallsdato.
Det er lov for den som skal ha innbetalt pengene, også kalt kreditor, å legge til et forsinkelsesgebyr fordi det blir en godtgjørelse for at han/hun mottar pengene for sent. Man kan også bruke purregebyr istedenfor forsinkelsesgebyr.
Regler for forsinkelsesgebyr
Man kan kreve forsinkelsesgebyr på to betalingspåminnelser. Gebyret kan være lik en tidel av den gjeldende inkassosatsen når det sendes ut en påminnelse.
Fra 01.01.2014 er maksimumsgebyret kr 64,-. Betalingspåminnelsen med forsinkelsesgebyr må ha en betalingsfrist på minst 14 dager.
Forsinkelsesgebyr ved innsending av årsregnskap
Årsregnskap, årsberetning og revisjonsberetning skal innsendes til Regnskapsregisteret den 1. august i papirform eller den 1. september ved elektronisk innsending. Hvis en virksomhet ikke klarer å få sendt inn årsregnskapet og de andre tingene før det, så får man forsinkelsesgebyr.
Forsinkelsesgebyret er 860 kroner i uken de første åtte ukene. Totalt kan forsinkelsesgebyret løpe i 26 uker hvis det ikke blir betalt, og da kan det komme opp i nesten 45.000 kroner.