I et mva-oppgjør vises det hvor mye merverdiavgift som skal betales inn til staten eller tilbakebetales til den næringsdrivende som er avgiftspliktig i den bestemte perioden.
Det er differansen mellom inngående moms og utgående moms som bestemmer hvilket beløp som skal betales til staten, eller eventuelt tilbakebetales til virksomheten.
I mva-oppgjøret skal man avslutningsvis sende inn en mva-melding til Altinn.
Hvem må levere mva-melding?
Alle virksomheter som er mva-registrert og som dermed er ansett som pliktige til å betale merverdiavgift, må sende inn en mva-melding til staten. Tidligere ble mva-melding kalt momsoppgave eller merverdiavgiftsoppgave.
Mva-frister 2023
Alle merverdiavgiftspliktige virksomheter skal som regel sende inn mva-melding seks ganger i året. Dette er de såkalte mva-terminene.
- 1. termin januar/februar — 10.april
- 2. termin mars/april — 10. juni
- 3. termin mai/juni — 31. august
- 4. termin juli/august — 10. oktober
- 5. termin september/oktober — 10. desember
- 6. termin november/desember — 10. februar
Mva-melding skal leveres inn uavhengig om det har vært salgsinntekter eller ikke. Små næringsdrivende som har en årlig omsetning på under én million kroner, kan søke om å levere mva-oppgave en gang i året, med frist den 10. mars. året etter inntekståret.
Hvordan er utregningene i mva-meldingen?
Utgående moms og inngående moms, er den merverdiavgiften som virksomheten utbetaler til leverandører eller får innbetalt fra kunder. Beregning av disse to begrepene er sentralt ved utregning av mva-meldingen.
Dersom virksomheten får innbetalt mer mva for solgte varer enn den betaler ut for kjøpte varer i en gitt mva-termin, skal virksomheten betale denne differansen inn til staten. I motsatt tilfelle, dersom virksomheten betaler ut mer mva enn den får inn, så vil differansen være fradragsberettiget i skatteoppgjøret.
Avgiftsfrie salgsinntekter må tas ut av merverdiavgiftsoppgjøret
Alle inntekter som man ikke skal betale avgifter og skatt på, skal utelates fra mva-meldinngen.