Merverdiavgift (MVA) er en prosentvis avgift som legges på verdien av varer og tjenester. MVA betales til staten i hvert ledd av produksjon eller handel som gir en vare eller tjeneste merverdi.
Hva står mva for?
MVA står for MerVerdiAvgift. Også ofte kalt moms da det tidligere het merverdiomsetningsavgift.
Når er en virksomhet momspliktig?
En virksomhet blir momspliktig når den i løpet av en 12 måneders periode har tjent 50 000 kr på salg av momspliktige varer eller tjenester. Virksomheten må da søke om å bli registrert i mva-registeret. Det er ikke lov å legge mva på en faktura før man er registrert.
Du kan lese mer om registreringsplikt på Lovdata sine sider.
Les også: dette er de seks vanligste MVA-mytene
Mva satser
De vanligste satsene er:
25%: De aller fleste varer og tjenester
15%: Næringsmidler, drikke og mat
12%: Kinobilletter, persontransport, idrett og utleie av rom
Fritak for MVA
En rekke næringer er fritatt fra MVA. Disse inkluderer blant annet kultur, kunst, helse, undervisning og finansielle tjenester. For å se komplett liste, klikk deg inn på Altinn.
Utgående og inngående MVA
Når din bedrift selger en vare eller tjeneste legges det på en avgift, dette er bedriftens utgående mva. Det er lurt å avsette for betaling av MVA på egen konto og betale i tide, så unngår du å ha staten som kreditor.
Samtidig får bedriften din fradrag for MVA på fleste varer og tjenester som du kjøper inn til virksomheten, dette er inngående mva.
MVA-refusjon (momsrefusjon) for bedrifter
Når du blir registrert i mva-registeret er det mulig å be om tilbakebetaling av mva på innkjøp utført inntil tre år tilbake i tid. Varen kan ikke ha blitt videresolgt uten mva, og den må ha blitt brukt i den avgiftspliktige virksomheten.