Hva er MVA?

Merverdiavgift (MVA) er en prosentvis avgift som legges på verdien av varer og tjenester. MVA betales til staten i hvert ledd av produksjon eller handel som gir en vare eller tjeneste merverdi.

Hva betyr mva?

MVA står for MerVerdiAvgift. Også ofte kalt moms da det tidligere het merverdiomsetningsavgift.

Når er en virksomhet momspliktig?

En virksomhet blir momspliktig når den i løpet av en 12 måneders periode har tjent 50 000 kr på salg av momspliktige varer eller tjenester. Virksomheten må da søke om å bli registrert i mva-registeret. Det er ikke lov å legge mva på en faktura før man er registrert.
Du kan lese mer om registreringsplikt på Lovdata sine sider.

Les også: dette er de seks vanligste MVA-mytene

Hvor mye er mva? Mva satser

De vanligste satsene er:

  • 25%: De aller fleste varer og tjenester. Generelt sett er mva-satsen 25%, og beregnes ut ifra salgsprisen. Denne satsen gjelder for eksempel hvis du kjøper en genser i en klesbutikk.
  • 15%: Næringsmidler, drikke og mat.
  • 12%: Kinobilletter, persontransport, idrett og utleie av rom

Når mva-meldingen leveres, er det avgiftskoder som er grunnlaget for opplysningene som sendes inn. Her får du en oversikt over de ulike mva-kodene.

Forholdsmessig mva

Forholdsmessig mva er en beregnet sats som en bedrift bruker når de har både avgiftspliktig og avgiftsunntatt virksomhet.
Dersom en bedrift har omsetning som kommer fra både avgiftspliktig og -unntatt virksomhet må det beregnes en forholdsmessig mva som representerer den avgiftspliktige delen av omsetningen.

For å beregne den forholdsmessige mva-en tar man som regel utgangspunkt i andelen mva-pliktig omsetning for fjoråret. Denne prosentsatsen brukes så som en fordelingsnøkkel, som kan multipliseres med inneværende periodes omsetning.

Fritak for mva

Enkelte bransjer, varer og tjenester er fritatt fra MVA. Fritatt omsetning har en MVA-sats på 0 %, men i motsetning til omsetning som er unntatt MVA gjelder MVA-lovgivningen fremdeles for fritatte varene og tjenestene.

Det er med andre ord ikke nødvendig å beregne merverdiavgift for fritatte varer og tjenester. Man kan likevel være registrert i MVA-registeret, og få fradrag for merverdiavgift som er betalt for varer og tjenester.

Næringer som er fritatt fra MVA inkluderer blant annet kultur, kunst, helse, undervisning og finansielle tjenester. For å se komplett liste, klikk deg inn på Altinn.

Utgående og inngående mva

Når din bedrift selger en vare eller tjeneste legges det på en avgift, dette er bedriftens utgående mva. Det er lurt å avsette for betaling av mva på egen konto og betale i tide, så unngår du å ha staten som kreditor.

Samtidig får bedriften din fradrag for MVA på fleste varer og tjenester som du kjøper inn til virksomheten, dette er inngående mva.

MVA-refusjon (momsrefusjon) for bedrifter

Når du blir registrert i mva-registeret er det mulig å be om tilbakebetaling av mva på innkjøp utført inntil tre år tilbake i tid. Varen kan ikke ha blitt videresolgt uten mva, og den må ha blitt brukt i den avgiftspliktige virksomheten.

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Siste nytt fra Tripletex

Skatteetaten ilegger tvangsmulkt ved for sen levering

Tvangsmulkt er en bot som myndighetene kan gi til de som ikke følger loven innen en gitt frist. Tvangsmulkt gjelder for flere offentlige oppgaver som mva-oppgave, skattemelding, a-melding, aksjonærregisteroppgaver osv.…

Les mer

Alt om lønn 2024 – en lønnsguide for bedriftseiere

Lønn er en sentral del av forholdet mellom arbeidsgiver og ansatte, og påvirker både bedriftens økonomi og hvor fornøyd hver enkelt arbeidstaker er. I tillegg følger ansvar og administrasjon med…

Les mer

Alt du trenger å vite om a-meldingen

Hva er a-meldingen? A-meldingen er en månedlig melding fra arbeidsgivere til NAV, SSB og Skatteetaten. Den inneholder informasjon om følgende: Ansattes inntekt Arbeidsforhold Forskuddstrekk Arbeidsgiveravgift Finansskatt til virksomheten A-meldingen kan…

Les mer

Hei 👋 Usikker på hvilken løsning som passer for deg? Chat med en av våre selgere!