Bank

5.4: Bankavstemming

Bankavstemming er avstemming av regnskapet mot banken hvor hensikten er å kontrollere at alt som har gått inn og ut av bankkontoen samsvarer med det som er ført i regnskapet.

På venstre side i bankavstemmingen ligger transaksjonene som er bokført i regnskapet i Tripletex. På kontoutskriften ser du alle transaksjonene på bankkonto, både inn-og utbetalinger. Disse vil vises på høyre side i «Automatisk bankavstemming» når kontoutskrift henetes via Autopay eller lastes inn fra banken manuelt. Øverst ser du saldoinformasjon fra regnskapskontoen og saldoinformasjon fra på bankutskriften, samt differansen mellom disse.

I Tripletex er det også en funksjon i automatisk bankavstemming som automatisk utfører «mange-til-en matcher». Dette vil løse utfordringer hvis du har mange inn- eller utbetalinger på samme dag og banken har slått dette sammen til èn sumpost.

Du starter selve avstemmingen ved å gå  igjennom det som er blitt «matchet» automatisk av systemet. Forslagene godkjennes ved å trykke på haken til høyre, eller avvises ved å trykke på krysset. De godkjente postene forsvinner da fra oversikten. Du kan finne igjen de avstemme postene ved å klikke på «matchet» øverst på siden. Ved å trykke på pilen på høyre siden i posten, kan du se mer informasjon om posteringen. På postene på venstre side får du opp bilagsnummeret, som gir deg mulighet til å gå inn på bilagsdetaljene.

Hvis det mangler informasjon på venstre side, og det ligger informasjon på høyre side, så betyr det at det er utført en transaksjon i banken som ikke er bokført i regnskapet. Det mangler altså ett eller flere bilag i regnskapet. Disse må da bokføres før du kan godkjenne avstemmingen. Ofte kan dette være bankgebyrer, kortgebyrer, rentekostnader eller renteinntekter. Har du registrert disse eller andre transaksjoner under «Betalingstyper» i regnskapsinnstillingene, kan du hake av transaksjonen i bankavstemmingen og velge «Bokfør nå». Da vil transaksjonen automatisk bli bokført og matchet mot betalingstypen du har satt opp i regnskapsinnstillingene.

Vær oppmerksom på at utbetalinger gjort med Autopay og innbetalinger med KID-nummer vil bokføres automatisk, men det kan være forsinkelser på statusen slik at bankavstemmingen har informasjon som regnskapet enda ikke har. Vi anbefaler å vente 2-3 dager før du eventuelt bokfører manuelt.