Lager og logistikk

12.3: Opprette produkt og leverandørprodukt

I steden for å bruke beskrivelsesfeltet når du oppretter ny ordre faktura, kan det være lurt å opprette produkter som inneholder all produktinformasjonen. Da er det bare å hente opp produktet i ordrebildet og all informasjon vil komme med automatisk.

 

For å opprette produkter går du til Produkt > Nytt produkt i hovedmenyen eller via Produkt -> Produkter og trykker på den blå knappen øverst til høyre med teksten «Nytt produkt». Da kommer du til en side for nytt produkt hvor du kan legge inn informasjon om produktet. Informasjon som kan legges inn er:

  • Navn – Produktets navn
  • Produktenhet – Selges det i for eksempel stk, liter eller meter format angir du dette her
  • Produktnummer
  • EAN-/GTIN-nummer – benytter du strekkode på produktene kan dette legges inn her.
  • Beskrivelse – en kort beskrivelse av produktet
  • Tolltariffnummer (varenummer)

Du kan også velge om produktet skal være en lagervare som vil si at det har en lagerbeholdning og vil påvirke lageret.

Hvis du har huket av for «Lagerlokasjoner» i produktinnstillingene, vil du ha en seksjon på produktet for Lagerlokasjoner. Her vil du kunne spesifisere hvilket lager produktet skal tilhøre, samt lokasjonen. I samme seksjon kan du også velge at dette skal være hovedlokasjonen for dette produktet og du kan knytte det til flere lager/lokasjoner ved å benytte «Ny rad».

Den neste seksjonen du fyller ut er Prisinformasjon.

Innkjøpspris og kostnader legges inn manuelt, hvor kostnader kan være for eksempel toll eller frakt.

Feltene “Kostnader/kostnader i%” og “Avanse/Avanse %” viser utregning av fortjeneste på produktet.

Det er kun mulig å registrere innkjøps pris i norske kroner (NOK). Feltet for “Valuta” angir utsalgsprisen i valgt valuta.

Avviker produktets valuta (Valuta definert i “Produktdetaljer”) fra ordrens valuta (Valuta definert i Ordrelinjer inne på ønsket ordre), så vil ikke produktets utsalgspris omregnes til ordrens valuta. Du må da fylle beløpet manuelt inn i ordren.

Seksjonen Leverandører vil dukke opp som valg etter at du har opprettet produktet.
Systemet vil ved opprettelse av produktet, automatisk registrerere det som et videresalgsprodukt.
Ved å ha et videresalgsprodukt kan du knytte flere leverandører til produktet.

Du legger inn informasjon om leverandør og enhetspris her.

Koblingen til produktet som er opprettet er altså et universalt produkt som velges når du skal selge det videre.
Her kan du enten beholde produktets navn/produktnummer eller legge inn leverandørens informasjon dersom det fravirker fra ens egne “Produktdetaljer”.

 

Til slutt har du en seksjon for Produktgrupper du kan knytte produktet til, dersom du har opprettet dette i innstillingene. Her kan du knytte produktet ditt mot en produktgruppe eller undergruppe til produktgruppen ved å trykke på «Legg til produktet til en undergruppe». For eksempel knytte produktet til produktgruppen Klær til undergruppen Bukser som vist på bildet til høyre.