Innovasjonsboka legger grunnlag for Norges dyreste bok

– Han er en morsom fyr å jobbe med, sier Thomas Aastad, regnskapsfører i Wepe regnskap. Han har samarbeidet med Sjur Dagestad siden 2015.

Sjur har logget seg på fra kontoret sitt hjemme i Asker. I taket over han henger det flere skulpturer som ligner modellfly, og bak han kan vi skimte noen biler. Han reiser seg opp og henter en.

– Denne er redesignet av en gammel granat, sier han og snur bilen med snuta opp, så vi kan se.

I tillegg til å være skulptør og kunstner er Sjur maskiningeniør, forfatter, foredragsholder, professor i innovasjon og daglig leder i sitt eget selskap, Innoco.

Og nå skal ha gi ut Norges dyreste bok.

God hjelp fra regnskapsfører

For å få mest mulig tid til å fokusere på prosjektene sine, har Sjur valgt å sette bort regnskapet for selskapet sitt til Wepe Regnskap og regnskapsprogrammet Tripletex. Wepe Regnskap har kunder innenfor et bredt spekter av bransjer, og hjelper Innoco med det meste innenfor regnskap og lønn. De bistår blant annet med å føre prosjektregnskap og periodisering av inntekter og kostnader.

– Jeg førte regnskapet mitt selv, da jeg startet mitt første selskap. Men det er jo mer lønnsomt at jeg gjør det jeg er flink på, og overlater resten til regnskapsfører.

Sjur Dagestad
Thomas Aastad, Statsautorisert regnskapsfører i Wepe Regnskap.

Han skryter av samarbeidet og oppfølgingen han får av regnskapsføreren sin.

– Sjur har mange uvanlige prosjekter og idéer. Han er flink til å ringe hit først, for å spørre om hvordan det blir med eksempelvis moms og fradrag, smiler Thomas.

Han påpeker at det er viktig for Wepe Regnskap å tilpasse seg den enkelte kundes behov, for å bistå på deres premisser, slik at kundene får den oppfølgingen de trenger.

To parallelle bokprosjekter

Norges dyreste bok er en idé som har vokst ut av det som beskrives som Norges største klyngeskriveprosjekt, Innovasjonsboka.

Mer enn 220 mennesker er involvert i den innovasjonsfaglige boka, der de gjennom 600 sider og 26 kapitler er innom temaer relatert til Innovasjon, som bærekraft, kreativitet, digitalisering, kultur, forretningsmodell, innsikt eller radikal Innovasjon.

– Jeg elsker bøker. Men jeg må ikke nødvendigvis lese dem. Det kan handle om papirstruktur, innbinding, font, bilder og illustrasjoner. Kjedelige bøker skal jeg aldri mer lage, slår Sjur fast.

Han kan skilte med pris for “Årets vakreste fagbok” for en av hans tidligere innovasjonsbøker. En bok som har solgt i 9.700 eksemplarer. Til info kan vi opplyse om at 2.000 solgte bøker regnes som et godt opplag innenfor fagbøker i Norge.

Sjur Dagestad gir ut Norges dyreste bok. Her står han med Kølnerkrøniken i hånda, boken er åpen, Sjur smiler mot kamera.
Sjur Dagestad står i bresjen når Norges dyreste bok skal lages. Arbeidet har krevd mye research.

Og det er ingen grunn til å tro at Innovasjonsboka skal gjøre det dårligere. Mer enn 200 sider i boka er illustrert i tegneserieform, bakgrunnen er at mange gründere er dyslektikere.

– Tall fra USA, Norge og England viser at 5 % av befolkningen har dysleksi, mens 19% (England) og 35% (USA) av alle gründere har dysleksi. Det gjør det vanskeligere å få jobb, så derfor starter mange for seg selv, forklarer han.

Da de nå skulle lage en ny fagbok om innovasjon var det derfor helt naturlig å gjøre deler av det i tegneserie-form, for å enklere kunne formidle budskapet.

Norges dyreste bok

Å lage Norges dyreste bok krever mye forhåndsarbeid, i alle fall for en selverklært boknerd som Sjur. 

Han har gått grundig til verks, lærer seg latin og har besøkt biblioteker i Frankrike, Tyskland og Sveits. Det er sikkert lettere å få innpass når man kommer som professor, men som Sjur sier: – Jeg har bladd i bøker som jeg ikke i min villeste fantasi trodde jeg skulle få lov til å komme i nærheten av. Den eldste var en håndskrevet bok fra år 1100. 

Sjur har også gått til innkjøp av en faksimile av Gutenbergs bibel, som måtte trilles ut av postkontoret fordi den er så tung, hele 23 kg. At han ikke har en ekte Gutenbergbibel fra 1455 er forståelig. Neste gang en slik kommer for salg spekuleres det i at den kommer til å koste rundt 500 millioner.

Vi bruker Innvasjonsboka som utgangspunkt for Praktboka, som blir Norges dyreste bok. Praktboka får tre nye kapitler om verdens viktigste innovasjon, nemlig boktrykkerkunsten. Der binder vi inn ett inkunabel for hånd, forklarer Sjur.

Han reiser seg og henter en mappe med ark og viser frem et ark med en krokete font og en farget illustrasjon.

Arket er et såkalt inkunabel. Det betyr at det ble trykket mellom år 1455, da Gutenberg oppfant boktrykkerkunsten og trykket sin første bibel, og år 1500. Arkene er sjeldne og svært verdifulle, og Sjur sier han har tømt verdensmarkedet for de aller vakreste eksemplarene som er under 30 cm høye. En jobb som har tatt lang tid.

– Det vi gjør, er å lage en så fin bok, at den dagen jeg treffer Gutenberg selv i himmelporten, så skal han nikke anerkjennende og si, det der var en fin bok.

Sjur Dagestad

Et begrenset opplag

Å skaffe mange illustrerte og ekstremt sjeldne ark ble ansett som urealistisk av flere av antikvariatene Sjur har samarbeidet med.

– Av alle inkunabeler er det kun hvert 200. ark som har illustrasjoner. Og alle de 100 arkene jeg har klart å få tak i har illustrasjoner, forteller han stolt.

Dermed blir det et opplag på 100 eksemplarer av Norges dyreste bok. En bok som forøvrig også er kostbar og tidkrevende å produsere. Men regnskapsfører Thomas er ikke bekymret.

– Selv om Sjur til tider har noen rare prosjekter, har han kontroll. Så vidt jeg vet er 28 av de 100 bøkene allerede bestilt.

Thomas Aastad, Wepe Regnskap

Innovasjonsboka er i salg, og vil være tilgjengelig i bokhandler over hele landet. Praktboka vil komme til sommeren dersom alt går etter planen, Wepe Regnskap har allerede bestilt et eksemplar, og det samme har bedrifter som Rema1000 og Veritas.

Og prislappen på Praktboka? 35.000 kroner.

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.