årsoppgjøret sky accounting

Skrevet av oss i Skya

Regnskapsbyrået bygger tjenestene sine rundt automatisering. Det gir deg et alltid oppdatert regnskap, samtidig som du har tilgang på god rådgivning i hverdagen.

Hva er egentlig årsoppgjør?

Årsoppgjøret er kort fortalt en status, oppsummering og oversikt over året som har gått. Det er en samlebetegnelse som omhandler en årsavslutning av områdene regnskap, skatt, merverdiavgift og lønn. Her får du fem nyttige tips:

Skattemeldingen for næringsdrivende har blitt forenklet, og alle selskap må nå levere skattemeldingen fra et årsoppgjør- eller regnskapsprogram. Medlemmene til Regnskap Norge har kåret Tripletex til det beste skybaserte årsoppgjørsprogrammet.

1. Frister for årsoppgjør – datoene du burde notere deg

 • 31. januar er frist for levering av aksjonærregisteroppgaven (AS)
 • 1. februar er frist for å levere sammenstillingsoppgave over lønn til ansatte
 • 31. mai er frist for levering av skattemelding (ENK og AS)
 • 31. juli er frist for levering av årsregnskap (AS)

2. Hvordan du oppdaterer og passer på at det er rett resultat i årsoppgjøret

 • Ta en avstemming av alle balanseposter.
  Dette betyr at du skal vite bakgrunnen for hvilken verdi som ligger på konto 1000-2999 i regnskapet, også kalt eiendeler og gjeld. 
 • Gjør en nøye gjennomgang av resultatet.
  Du skal se over at du har fått med deg alle inntekter og kostnader.
 • Utarbeidelse av årsregnskap (for regnskapspliktige): Fristen er ikke før 31. juli, men det er greit å ha i bakhodet, samt notere i kalenderen allerede nå. Og selv om det ikke har direkte tilknytning til regnskapet, minner vi også om aksjonærregisteroppgaven. Alle eierforhold, utbytte osv. skal meldes inn innen 31. januar i året etter.

3. Ajourfør året med tanke på a-melding og lønn

 • Betalinger til selvstendig næringsdrivende uten fast kontorsted skal innrapporteres.
 • All lønn som er utbetalt må være med på a-meldinger, den siste a-meldingen har leveringsfrist 5. januar i året etter.
 • Alle fordeler mottatt i arbeidsforhold må være innrapportert på a-meldinger i året. Dette er for eksempel fri bruk av telefon, fri bruk av internett, gaver utover grensene for gaver, bruk av arbeidsgivers bil og liknende.

4. Skatt og årsoppgjør

For å kunne beregne riktig skattemessig overskudd, er du avhengig av å ha god kunnskap om det som ligger i balansen, og ha vurdert dette riktig. Samtidig må resultatet være rett.

 • Du må ta stilling til alt som kan påvirke skatt og formue for selskapet. For eksempel eiendom, driftsmidler og avskrivninger, tapsavsetninger, bruk av bil, aksjer, tap og gevinst, med mer.
 • Alle forsikringer som er av privat karakter som er dekket av arbeidsgiver (private reiseforsikringer, helseforsikringer med mer) må være innrapportert på a-meldinger i året.
 • Sammenstillingsoppgaver på lønn skal være sendt arbeidstaker innen 1. februar i året etter.

Noter i kalenderen: Utarbeidelse av skattemelding med vedlegg – frist 31. mai. 

5. Pass på at du har levert alle mva-oppgaver

 • Sørg for at du har bokført og innrapportert alt av mva-pliktig inntekt, og fått med deg alle mva-fradrag.
 • Pass på at du har levert alle mva-oppgaver, og eventuelt kompensasjonsoppgaver for de det skulle gjelde. 
 • Sjekk at du har betalt og eventuelt tatt fradrag for mva på fjernleverbare tjenester.
 • Siste mva-oppgave leveres 10. februar, eller 10. mars for de som har årstermin.

Årsoppgjøret kort oppsummert

Hvert eneste år skal enkeltmannsforetak og aksjeselskaper (samt andre selskaper) gjøre opp for året som har gått, og dette kalles for årsoppgjør.

Det handler rett og slett om å presentere bedriftens økonomiske situasjon for staten og det offentlige, og er med på å bestemme hvor mye bedriften må betale i skatt. Årsregnskapet som sendes inn for regnskapspliktige er også offentlig tilgjengelig og gjør det mulig for andre å se hvordan det står til med bedriften.


Kom i gang med Tripletex årsoppgjør

Med en forenklet skattemelding i det samme brukervennlige systemet som du fører regnskap i, har årsoppgjør aldri vært enklere!

Allerede Tripletex-kunde?

Da kan du selv aktivere modulen. Logg deg inn med din Tripletex-bruker, klikk på Selskap, «Mitt abonnement» og aktiver årsoppgjør.

I menyen i høyre hjørne har du alltid tilgang til hjelpeartikler og annen dokumentasjon som hjelper deg på vei om det er noe du er usikker på. I tillegg kan du selvfølgelig ta kontakt med våre hyggelige rådgivere om du trenger hjelp. 

Kontakt oss

Ta kontakt og snakk med en av våre hyggelige medarbeidere. De veileder deg gjerne, og gir deg svar på det du måtte lure på. 

På utkikk etter en autorisert regnskapsfører? I Tripletex sin oversikt finner du mange dyktige og lokale regnskapsførere som kan hjelpe deg og din virksomhet.

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.