Vi har spurt Kathrine Tåsåsen, daglig leder i Rg Regnskap AS, og hennes kollega, regnskapskonsulent Sofia Pettersson. 

– Vi ser jo reklamer som oppfordrer til å droppe regnskapsføreren. Selv om regnskapssystemene gjør det mulig for kundene å gjøre mer selv, noe mange klarer helt fint, ser vi også mange stygge eksempler på bedrifter som blir nødt til å betale oss for oppryddingen etter å ha ført sitt eget regnskap. Det blir ofte langt dyrere enn om vi hadde gjort jobben fra starten av. Selv om det betyr inntekt for oss, så er det frustrerende å se små virksomheter som får så store kostnader til regnskap, forteller Tåsåsen. 

Kunden kan fokusere på eget fag

En av Rg Regnskaps kunder er produksjonsselskapet Tellus Works Television AS. Selv om de benytter Tripletex, en moderne regnskapsløsning som åpner for å gjøre mer selv, har de valgt å overlate mye av jobben til regnskapsfører. I Tellus Works handler alt om å lage de gode TV-programmene. Når de nå vokser kraftig, skyldes det fokus på eget fagfelt og tillit til dyktige fagfolk, både i og utenfor selskapet, skal vi tro eier og produsent Morten Ottesen.

Les også: Vi har takket regnskapsføreren vår mange ganger!

Filosofien handler om å redusere hindre og distraksjoner, både for seg selv og de ansatte.

– Jeg vil ikke forsvinne fra faget og inn i en administratorrolle. På samme måte vil jeg ikke at regissører og produksjonsledere skal bruke for mye tid på utlegg, reiseregninger eller sånne ting, forklarer Ottesen. De ansatte får full frihet til å gjøre det de skal. Ottesen legger seg ikke opp i om det neste programkonseptet utvikles på kontoret eller i Barcelona. Reiseregningene sørger Pettersson i Rg Regnskap for at blir riktig. 

GODE NABOER: Tellus Works og Rg Regnskap har lokaler i samme næringsbygg på Trollåsen. F.v.: Sofia Petterson, Morten Ottesen, Kathrine Tåsåsen.

Fleksibel arbeidsfordeling med regnskapsfører

At de moderne regnskapssystemene legger alt arbeidet over på kunden, er med andre ord en sannhet med modifikasjoner. Tåsåsen forklarer at de utnytter hvordan Tripletex legger til rette for ulike grader av involvering og samarbeid. – Vi tilpasser oss kundens behov, og justerer arbeidsfordelingen underveis, i dialog med kunden.

I Rg Regnskap har de flere kunder som har tatt mer ansvar selv etter hvert som de har kommet i gang med hjelp fra regnskapsfører. – Hvis vi har en god dialog og lærevillige kunder, så kan de gjerne ta mer ansvar selv. Jeg synes det er supert med kunder vi kan snakke med og lære opp, og som vil drive med regnskap, sier Pettersson. 

Samtidig går mange motsatt vei og legger mer av jobben over til regnskapsfører.  

– Vi har flere kunder som velger å ikke ha egen økonomifunksjon, men legger det over til oss. De innser begrensningene sine, og at de blir sårbare både med tanke på sykdom, ferie, og ikke minst kompetanse. Det er et stort fagfelt som det er viktig å holde seg oppdatert på. Her er det jo dette vi driver med, vi er over 20 ansatte som diskuterer fag og utveksler erfaringer hele tiden, forteller Tåsåsen.

Suksessoppskrift

Ottesen og Tellus lykkes med å konsentrere seg om det de er best på. Etter at Ottesen tok over driften av produksjonsselskapet for fire år siden, har pilene pekt oppover. – Fra 2015, som var et lite regnskapsår med bare tre måneder drift, har vi doblet omsetningen hvert år, forteller han. Nå omsetter de for omtrent 20 millioner kroner, og ligger an til nok et godt år i 2019.  

Gjengen på Oppegård står bak populære programmer som New Scandinavian Cooking, Herlige Hjem og Julekveld hos Prøysen. Nye konsepter står for tur, både i Norge og utlandet. – Vi har til enhver tid omtrent ti produksjoner i ulike stadier, nå har vi også et par store produksjoner som skal leveres til USA. Det er mye spennende på gang om dagen, sier Ottesen. 

– Jeg lever veldig godt med dagens ordning med Rg Regnskap og Tripletex, sier han. – Det gir oversikten og kontrollen jeg trenger, samtidig som det er lite som må gjøres manuelt, og vi slipper å ta skippertak. Nå er vi så heldige at vi kan være orientert om det vi har lyst til å drive med.

Les også: Derfor la de om selskapets forretningsmodell

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.