Starte egen bedrift - tips og triks

Før du etablerer bedriften

Har du allerede en god forretningsidé, men vet ikke helt hvordan du skal komme i gang? Her får du noen tips til hva du bør tenke på når du skal starte et selskap.

1. Hvilken selskapsform bør du velge?

Når du skal starte egen bedrift, må du ta stilling til valg av selskapsform. Skal du starte ENK, AS eller ANS/DA? Og hva koster det egentlig?

Velger du feil kan det få store konsekvenser for din personlige økonomi. Her er en guide til hvilken selskapsform du bør velge, samt fordeler og ulemper med de ulike formene.

Hva skal bedriften hete?

Før du etablerer selskapet må du velge selskapsnavn. Det er lurt med et navn som både er unikt og lett å huske. Ikke minst må det være ledig. På navnesok.no kan du søke etter ledig domenenavn, foretaksnavn og varemerke.

Starte firma uten egenkapital? Her får du tips til flere muligheter for finansiering. Bilde viser tre mennesker som sitter rundt et bord, snakker og smiler.
Om du skal starte firma uten egenkapital bør du sette deg inn i de ulike formene for finansiering.

Støtte til å starte egen bedrift

Penger, likviditet og kontantstrøm er ofte en utfordring i startups. Men du må ikke tømme kontoen eller gjøre deg til gjeldsslave selv om du ønsker å starte for deg selv. Det finnes flere muligheter for finansiering.

2. Lag en forretningsplan

Først og fremst; ingen forretningsplan, ingen finansiering. Skal du søke bedriftslån fra en bank, er på utkikk etter investorer eller prøver å innlede samarbeid med leverandør? Da bør du ha en forretningsplan – her får du en komplett oppskrift.

3. Ulike støtteordninger

Det finnes mange ulike støtteordninger for å både starte og utvikle bedrifter. Her får du tips til fem støtteordninger og tiltak det kan lønne seg å undersøke nærmere.

4. 10 tips for god likviditetsstyring

De fleste selskaper vil på et eller annet tidspunkt stå i fare for å gå tom for penger. I en oppstart- og vekstfase er det en veldig vanlig problemstilling å forholde seg til, og kan kreve stort fokus og mye energi.

Regnskapsfører Lene i Origami Paperwork gir deg innsikt i hva likviditet er, og hva du kan gjøre for å få full kontroll på likviditetsstyringen i din bedrift.

Starte egen bedrift – her får du nyttige tips. Foto av dame som sitter med kaffekopp foran et kjøkkenbord.
Å starte egen bedrift kan by på mange nye utfordringer.

Flere nyttige oppstartstips

Det er mye å tenke på utover hva bedriften skal være, og hvordan du skal skaffe finansiering. Som forsikringer og hvilke systemer du kan få behov for. Og hva med regnskapsfører – trenger du egentlig det?

5. Smarte forsikringer til startups

Som leder i en nyoppstartet bedrift er det viktig å passe på at du har de riktige forsikringene i orden. Disse forsikringene må, bør og kan en nyoppstartet bedrift ha.

6. Seks systemer alle effektive bedrifter trenger

Aleksander i Amesto GO deler sine tanker om hvilke systemer som er viktige for å sikre kvalitet og effektivitet i produksjon og leveranse.

7. Regnskapsfører kan jeg bare droppe, eller?

Mange ønsker å gjøre mest mulig selv når de starter egen bedrift. Og moderne regnskapssystemer, med amatørvennlige og automatiserte løsninger, tillater bedrifter å ta over regnskapsjobben selv. Men hvor mye sparer du egentlig på å gjøre alt selv?

Tips til de som ønsker å starte for seg selv - fra en erfaren gründer. Bilde av Hege Oustad, daglig leder i Tripletex.
Hege Oustad er daglig leder i Tripletex. Se hennes tips til oppstartsbedrifter.

Lær av andre som har startet egen bedrift

Du er i godt selskap! Mange andre før deg har drømt om å starte for seg selv, bli sin egen sjef og bygge bedrift. Her deler noen av de sine beste tips.

8. 5 tips til oppstartsbedrifter fra en erfaren gründer

Hva er det egentlig som skiller en suksessbedrift fra en som ikke klarer seg? Hege, daglig leder i Tripletex, gir sine fem beste tips til deg som vil starte egen bedrift

9. Å leve ut gründerdrømmen

Vi har fulgt Hanne på veien mot å bli sin egen sjef og drømmen om å starte butikk. I dette innlegget deler hun noen av sine første erfaringer fra etableringen av en ny virksomhet.

10. Oppstartstips fra en håndverker

Daniel startet sitt eget snekkerfirma. Han deler sine seks beste råd og tips til andre håndverkere som ønsker å gjøre det samme.

Skrevet av Linda Åsvold

Digital innholdsprodusent i Tripletex

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.