En termin er et fastsatt tidspunkt, og i regnskapsmessig sammenheng er en mva-termin den fristen en merverdiavgiftspliktig virksomhet har til å levere inn mva-meldingen, og ved denne terminen skal man innbetale eventuell skyldig merverdiavgift.
Alle merverdiavgiftsregistrerte virksomheter må overholde Skatteetatens frister for levering av mva-meldingen, som er oversikten over hvor mye virksomheten skal betale eller få tilbakebetalt i merverdiavgift. Det er altså forskjellen mellom utgående moms og inngående moms som bestemmer dette. Man kan derfor også si mva-termin istedenfor bare termin.
Hvilke datoer er gjeldende for terminene?
De fleste virksomheter må forholde seg til totalt seks terminer for levering av oppgave og betaling av merverdiavgiften, det vil si en ny termin annenhver måned. Fristen for betaling er fastsatt til 1 måned og 10 dager etter terminens utløp. Det vil si følgende forfallsdatoer:
1. Termin: Januar og Februar, forfall 10. April
2. Termin: Mars og April, forfall 10. Juni
3. Termin: Mai og Juni, forfall 31. August (Unntak på grunn av ferieavvikling)
4. Termin: Juli og August, forfall 10. Oktober
5. Termin: September og Oktober, forfall 10. Desember
6. Termin: November og Desember, forfall 10. Februar
Dersom forfallsdatoen er satt til en helgedag, forflyttes fristen til nærmeste arbeidsdag, som regel mandagen etter. Virksomheter som har mindre enn én million kroner i omsetning kan søke om årlige innleveringer av mva-oppgaven, som leveres 10. mars.