Hva er pakkseddel?

En pakkseddel er et dokument som er vedlagt en vareforsendelse, og inneholder opplysninger om leverandør, mottaker og leveringsdato, samt spesifikasjon av varens betegnelse, antall, eventuelt vekt og pris. Du kan også bruke uttrykket fraktbrev istedenfor pakkseddel.

Pakkseddelen utsendes i tillegg til faktura

En pakkseddel sendes sammen med et vareparti, og inneholder informasjon om det som sendes. Dokumentet hjelper mottaker å kontrollere at forsendelsen er det samme som det man har bestilt, levert og fakturert. Pakkseddelen oppbevares til fakturaen kommer. Hvis fakturaen mangler noen vesentlige opplysninger, arkiveres pakkseddelen sammen med faktura som spesifikasjon.

Med lagerstyring og logistikk, i regnskapsprogrammet Tripletex, får du en brukervennlig løsning, uavhengig av om du har enkle eller mer avanserte behov.

Pakkseddel og oppbevaringsplikt

Bokføringsloven skiller mellom primær og sekundær dokumentasjon. Primær dokumentasjon er det direkte grunnlagte for bokføring. Det kan være fakturaer, betalingskvitteringer, og så videre.

En pakkseddel vil vanligvis regnes som supplerende dokumentasjon, og derfor falle inn under oppbevaringsplikten for sekundær dokumentasjon. Krav til oppbevaring av sekundærdokumentasjon er 3,5 år.

Det er viktig å merke seg at en pakkseddel kan bli regnet som primær dokumentasjon i noen tilfeller. Det gjelder først og fremst hvis fakturaen er ufullstendig, og refererer til pakkseddelen for spesifikasjon. Da er det krav om oppbevaring på 5 år.

 

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Siste nytt fra Tripletex

Endringen fra Skatteetaten som påvirker alle norske selskaper

Årsoppgjøret kan gjerne beskrives som nyttårsaften for regnskapet, selv om mange næringsdrivende assosierer det med alt annet enn fest og fyrverkeri. – Vi forstår at prosessen kan være tidkrevende og…

Les mer

Lønnsjustering og etterbetaling – dette bør du som bedrift tenke på

Våren er sesong for blomsterspiring, fuglesang – og lønnsjustering. Grunnlønnen skal blant annet tilpasses endringer i markedet. Ikke minst skal justeringen speile de ansattes bidrag til bedriften, deres prestasjoner og…

Les mer

Hva er skattefradrag? De viktigste fradragene du bør kjenne til

Fradragene reduserer det skattbare overskuddet i selskapet, slik at skatten blir lavere. For å  være helt presise snakker vi da om fradrag i inntekten, og ikke i selve skatten –…

Les mer