Hva er pakkseddel?

Pakkseddel er et dokument som er vedlagt en vareforsendelse, og inneholder opplysninger om leverandør, mottaker og leveringsdato, samt spesifikasjon av varens betegnelse, antall, eventuelt vekt og pris.

Pakkseddel sendes sammen med et vareparti, og inneholder informasjon om det som sendes. Man kan også bruke uttrykket fraktbrev istedenfor pakkseddel.

Pakkseddelen utsendes i tillegg til faktura

Inngående pakkseddel hjelper mottaker å kontrollere at forsendelsen er det samme som det man har bestilt, levert og fakturert. Pakkseddelen oppbevares til fakturaen kommer. Hvis fakturaen mangler noen vesentlige opplysninger, arkiveres pakkseddelen sammen med faktura som spesifikasjon.

Pakkseddel og oppbevaringsplikt

Bokføringsloven skiller mellom primær og sekundær dokumentasjon. Primær dokumentasjon er det direkte grunnlagte for bokføring. Det kan være fakturaer, betalingskvitteringer, og så videre.

En pakkseddel vil vanligvis regnes som supplerende dokumentasjon, og derfor falle inn under oppbevaringsplikten for sekundær dokumentasjon. Krav til oppbevaring av sekundærdokumentasjon er 3,5 år.

Det er viktig å merke seg at en pakkseddel kan bli regnet som primær dokumentasjon i noen tilfeller. Det gjelder først og fremst når faktura er ufullstendig, og refererer til pakkseddelen for spesifikasjon. Da er det krav på oppbevaring på 5 år.

Trenger du et lagersystem? Tripletex har en egen modul for lager og logistikk.

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Siste nytt fra Tripletex

Firmabil – skatt og regler 2023

Mange bedrifter er avhengige av at de ansatte bruker bil i jobben. Men hvordan er reglene for bruk av firmabil, og lønner det seg med firmabil eller privatbil når du…

Les mer

Går sammen for å effektivisere hverdagen for regnskapsførere

En tettere integrasjon mellom Tripletex og Sticos Oversikt vil automatisere flere prosesser, slik at regnskapsførere får frigitt tid til å fokusere på mer verdiskapende oppgaver. Samtidig vil de kunne håndtere…

Les mer

Slik bruker du elektro- og VVS-modulene enda smartere

Hvis du har brukt en av disse modulene en stund er du trolig allerede kjent med at det er enkelt å både knytte - og fakturere - timer og kostnader…

Les mer