Hva er en faktura?

En faktura er et dokument med et betalingskrav, som sendes av en selger til en kjøper.

Fakturaen beskriver hva kjøperen skylder for en vare eller tjeneste, og hvordan dette skal gjøres opp. Fakturering er enkelt og greit å sende betalingskravet.

Med regnskapsprogrammet Tripletex kan du teste fakturaprogram gratis og sende faktura allerede i dag, helt uten forpliktelser.

Regnskapsføreren forklarer hva en faktura er:

 

Strenge krav til faktura

Om du er fristet til å lage regningen selv, så vær klar over at det ikke er lovlig å lage faktura i word eller i excel. Alle fakturaer må være nummerert i uavbrutt rekkefølge uten mulighet for å redigere i etterkant.

Det finnes noen enkle, men svært viktige krav til hva en faktura må inneholdeDet enkleste er derfor å benytte et fakturaprogram som sørger for at alle lover og regler følges. Hvis du likevel ønsker å fakturere manuelt må du sørge for at den tilfredsstiller kravene.

Fakturaer kan sendes per post, e-post eller som EHF eller eFaktura.

Har du fakturert feil?

Selv om du har gjort feil ved fakturering, er det ikke tillat å slette en faktura. De er blant annet for å unngå misbruk, og kontrollere at ingen bilag mangler i regnskapet. Istedenfor kan du opprette et dokument, kreditnota, som utligner fakturaen som er sendt.

​​Flere nyttige ting du bør vite

 • Fakturaprogram
  Skatteetaten stiller flere krav til innholdet i en faktura, og det skal brukes et fagsystem som sikrer riktig opprettelse og utsendelse av fakturaer. Tripletex sitt fakturaprogram er skybasert og tilgjengelig overalt, i tillegg til at det er integrert med ditt regnskapsprogram. Med andre ord oppdaterer regnskapet seg hver gang du sender en regning.
 • Fakturagrunnlag
  Fakturagrunnlaget inneholder detaljer som for eksempel antall timer brukt på et prosjekt. Dato, aktivitet, antall timer, timepris og beløp er da inkludert. Og eventuelle kommentarer for tilleggsinformasjon.
 • Fakturareferanse
  Fakturareferanse kan vise til hvem som mottare eller sender regningen. Det kan eksempelvis være navn på referanseperson og selger i bedriften.
 • Fakturaadresse
  Mange bedrifter har egen postadresse for mottak av faktura, men stadig flere ønsker å motta EHF-faktura. Om du skal sende faktura som EHF er det organisasjonsnummeret til bedriften som skal benyttes som fakturaadresse.

 

Hva betyr det å integrere faktura i regnskapet?

Rett og slett å gjøre livet enklere for deg selv! Les mer om fordelene med å samle faktura og regnskap i samme system, og se hvor enkelt det er å sende faktura med Tripletex.

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Siste nytt fra Tripletex

Må du bytte lønnssystem?

Dersom systemet du bruker for lønn i dag skal legges ned, er det nok gode grunner for det. Kanskje er det utdatert, ikke skybasert og krevende å oppdatere. Selv om…

Les mer

Endringen fra Skatteetaten som påvirker alle norske selskaper

Årsoppgjøret kan gjerne beskrives som nyttårsaften for regnskapet, selv om mange næringsdrivende assosierer det med alt annet enn fest og fyrverkeri. – Vi forstår at prosessen kan være tidkrevende og…

Les mer

Hvordan beregnes feriepenger?

Ved 5 ukers ferie skal feriepengene utgjøre 12 % av feriepengegrunnlaget. Dette grunnlaget beregnes av den ansattes lønn, inkludert blant annet overtid og tips, gjennom et kalenderår. Under kan du…

Les mer