Hva er avrunding?

Avrunding er en metode som gjerne forenkler et tall. Resultatet kan bli et kortere desimaltall eller et heltall som blir enklere å bruke.

Tall fra 5-9 rundes oppover, 1-4 rundes nedover. La oss se på noen eksempler:

Eksempler på avrunding

Dersom 32,782 skal avrundes til to desimaltall, fjerner vi det tredje desimaltallet. Tallet 2 rundes ned, og resultatet blir 32,78.

Dersom 9,38 skal avrundes til kun ett desimaltall, fjerner vi det andre desimaltallet. Tallet 8 rundes opp, og resultatet blir derfor 9,4.

Dersom 173,6 skal avrundes til et heltall, fjerner vi desimaltallet. Tallet 6 rundes opp, og resultatet blir 174.

Avrunding i kontant betaling versus kortbetaling

Dersom du betaler kontant, vil betalingsbeløpet bli avrundet til nærmeste krone. La oss si du kjøper noe som koster 83,43 kroner. Nærmeste hele krone (heltall) vil være 83, og det er det du må betale kontant. Hadde beløpet blitt 83,52 måtte du ha betalt 84 kroner.

Ved betaling med kort som elektronisk betaling, skjer det ingen avrunding. Man betaler altså det eksakte beløpet, som da blir trukket fra kontoen tilhørende betalingskortet.

Generelt går prinsippet ut på at desimaltall fra 0 til 0,49 skal rundes ned, og tall fra 0,5 til 0,99 skal rundes opp.

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Siste nytt fra Tripletex

Kjøregodtgjørelse 2023

Enten du er arbeidsgiver eller ansatt, kan det være lurt å sette seg inn i hvordan reglene for kjøregodtgjørelse fungerer, og hvilke satser som gjelder i 2023. Er arbeidsgiver pålagt…

Les mer

Pensjon for bedrifter – dette må du vite om OTP og lovpålagt pensjon

Stort sett alle bedrifter med minst én ansatt i tillegg til bedriftseieren, er pålagt å etablere en pensjonsordning. Dette gjelder også selskap som ikke er skattepliktige. Obligatorisk tjenestepensjon (OTP) er…

Les mer

Slik bruker du elektro- og VVS-modulene enda smartere

Hvis du har brukt en av disse modulene en stund er du trolig allerede kjent med at det er enkelt å både knytte - og fakturere - timer og kostnader…

Les mer