Hva er tap på fordring?

Tap på fordring er hvor mye av kundefordringene som må ansees som tapt for virksomheten.

Tap på fordring må regnskapsføres ettersom kundefordringene, det vil si det som kundene skylder virksomheten for å ha kjøpt et produkt eller en tjeneste, skal vurderes til det laveste av virkelig verdi og anskaffelseskost. Et eksempel på tap på fordring er en kunde som har gått konkurs og som derfor ikke er i stand til å betale hele eller deler av beløpet.

Avsetning i tap på fordring

Avsetning i tap på fordring inneholder hvor mye av kundefordringene som er i balansen i slutten av året, som selskapet forventer å tape i fremtiden. Endringen av denne balansekontoen, som er differansen mellom inngående balanse og utgående balanse, skal altså legges til resultatkontoen. Dette gjør man for at årsregnskapet skal gi et best mulig bilde av selskapet, siden det hender at ikke alle kundene i fremtiden betaler inn for sitt krav.

I denne forbindelsen er det viktig å huske på følgende lovbestemte regler:

1. For at man skal få fradrag på skatten, må kravet være endelig konstatert tapt (for eksempel ved konkurs), jf. Skatteloven § 6-2 (2).

2. Tidligere bokført utgående moms kan korrigeres hvis fordringen er endelig konstatert tapt, jf. Merverdiavgiftsloven § 4-7 (1).

Prøv oss gratis i 14 dager!

Prøv Tripletex gratis i 14 dager - helt uten forpliktelser eller liten skrift.

Siste nytt fra Tripletex

Sommerjobb som utvikler og UX-designer

Skrevet av: Gina, Anders, Ingunn og Håkon. Også kjent som årets "summer interns" (sommerstudenter). Denne sommeren har vi hatt æren av å jobbe på et prosjekt med app-teamet, Angry Nerds.…

Les mer

Hack Tripletex – med fokus på systemsikkerhet

Datasikkerhet er – naturlig nok – høyt prioritert i Tripletex. I slutten av august arrangerte produkt- og utviklingsavdelingen derfor Security Week – en hel uke med fokus på sikkerhet. Uken…

Les mer

Betalingssiden i Tripletex kommer i ny drakt

Vi jobber konstant med å forenkle hverdagen din og gi deg det beste regnskapsprogrammet på markedet. Nå har vi også holdt på så lenge at det begynner å bli behov…

Les mer